Cum percepem mediul înconjurător? Realitate și proiecție

6 Octombrie 2023, orele 14:00 – 15:00,  Sala D.D. Roșca, Clădirea Centrală a UBB (str. M. Kogălniceanu nr. 1)


Despre perspectiva buddhistă asupra conștiinței și a modului în care percepția ne influențează comportamentul și relația cu tot ce ne înconjoară.

Evenimentul din data de Vineri, 6 Octombrie, îl va avea invitat în sala D. D. Roșca a Facultății de Istorie și Filosofie, UBB Cluj pe Venerabilul Jampa Lungtok, născut în Austria și
călugăr în tradiția buddhismului tibetan de la Centrul de Înalte Studii Tibetane – Rabten Choeling din Elveția.

Acesta va ține o prelegere în limba engleză, a cărei temă vizează modul în care percepția noastră ne modelează realitatea și ne influențează comportamentul și relaționarea cu oamenii și cu alte ființe alături de care conviețuim pe Pământ. Prelegerea va atinge puncte de convergență, dar și de divergență, dintre știința modernă occidentală și tradiția buddhistă din Asia, veche de aproape 2500 de ani, la originea căreia se află Siddhārtha Gautama, cunoscut ca „Cel Trezit” (Buddha).
 
Faptul că această tradiție spirituală a intrat cu ușurință în dialog, mai ales în ultimele decenii, cu multiplele ramuri ale științei moderne, îndeosebi cu științele cognitive și fizica cuantică, se datorează unor principii care sunt piatră de temelie în tradiția buddhistă, și anume gândirea critică și probarea realității prin experiența directă.
 
Îndeosebi „înțelepciunea” sau „cunoașterea” (în limba sanscrită prajñā/jñāna) reprezintă cea mai de preț calitate a minții, ce trebuie cultivată și desăvârșită ca „antidot” împotriva „neștiinței” (avidyā) sau a cunoașterii eronate care, este identificată a fi rădăcină tuturor suferințelor și problemelor de natură fizică sau mentală.
 
După marele exod al călugărilor tibetani care au ajuns în India la după anul 1959, a început să se înfiripe dialogul propriu-zis dintre personalitățile remarcabile din domeniul științelor moderne și marii învățați ai tradiției buddhiste tibetane, începând să prindă contur în anii ’80. În acea perioadă mulți oameni de știință din Occident au călătorit spre India și, în sens invers, mulți maeștri tibetani au început să călătorească în America și Europa, cu precădere liderul politic și spiritual al tibetanilor, Sfinția Sa Dalai Lama, care de la bun început a manifestat interes pentru științele din Occident.
 

Despre invitat

Venerabilul Jampa Lungtok alături de prof. psiholog Daniel David și părintele Ioan Chirilă, 2019 Cluj
Venerabilul Jampa Lungtok, nascut in Bregenz Austria, are specializarea de inginer electronist și a absolvit în 1976 prestigioasa Universitate Tehnică Federală (ETH) din Zürich, studiind electrotehnica, iar un an mai târziu a devenit călugăr și a început să studieze limba tibetană și învățăturile buddhiste sub îndrumarea directă a unuia dintre cei mai de seamă maeștri tibetani, Gheșe Rabten Rinpoce.
 
Între anii 1979-1995, Venerabilul Jampa Lungtok a fost interpretul oficial în limba germană al Sfinției Sale Dalai Lama, astfel fiind printre primii care a mijlocit aceste dialoguri, cum ar fi, de exemplu, întâlnirile din 1986 și 1993 cu renumitul fizician Carl Friedrich von Weizsäcker, elev al marilor fizicieni Niels Bohr și Werner Heisenberg.
 
Începând cu anul 2010, Venerabilul Jampa Lungtok este invitat anual în România pentru a împărtăși din cunoașterea și experiența sa dobândită alături de marii maeștri tibetani, purtând dialoguri inter-disciplinare cu mulți profesori de la universități din Brașov, București, Cluj, Iași și Timișoara.

Organizatori: Facultatea de Istorie și Filosofie și Departamentul de Filosofie (Universitatea Babeș-Bolyai) și Asociația Prietenii Editurii Rabten..