Despre noi

Asociaţia Prietenii Editurii Rabten urmărește prin activitățile sale să sprijine și să încurajeze dezvoltarea compasiunii și a înțelepciunii în viețile noastre făcând cunoscute învățăturile vaste şi profunde regăsite în Învățăturile lui Buddha. Una dintre acţiunile principale ale asociației noastre o reprezintă organizarea de evenimente și învățături acordate de Maeștri autentici cu experiență de la Centrul de Înalte Studii Tibetane „Rabten Choeling” din Elveţia, care pot împărtăși cu noi metode clare şi practice, ce izvorăsc din înţelepciunea milenară a buddhismului.

Evenimentele pe care le organizăm sunt dedicate publicului larg și sunt menite să vină în întâmpinarea omului modern ce caută să își dezvolte propria minte într-un spirit de compasiune și înțelepciune, în armonie cu ființele și societatea. Desigur, oricine este binevenit la aceste evenimente, nu sunt necesare cunoștințe anterioare legate de buddhism.

Pe lângă conferințele și cursurile publice menționate mai sus, un alt aspect important este şi activitatea de publicare cărți sub egida Editurii Rabten din Elveţia. Cum prietenul la nevoie se cunoaște ne dorim prin acest demers să împărtășim cu voi, prieteni ai cărților, metodele potrivite, izvorâte din tradiția milenară buddhistă, de a face față provocărilor de zi cu zi a omului contemporan.

Principala menire a editurii este de a prezerva învățăturile Venerabilului Maestru Gheșe Rabten precum și ale altor Maeștri și a le pune la îndemâna cititorilor din occident. Sub îndrumarea Venerabilului Gonsar Tulku Rinpoce ne consacrăm toate eforturile răspândirii Învățăturilor autentice și a comentariilor acestora pentru toți cei care poartă un real interes Dharmei.

Totodată organizăm întâlniri bilunare de studiu și practică Dharma. La aceste întâlniri, care au loc de obicei în weekend, ascultăm, citim sau discutăm cu prietenie pe baza acestor învățături, metode de antrenare graduală a minții… pentru a ne educa mintea într-un spirit de compasiune și înțelepciune. Pentru mai multe amănunte despre aceste întâlniri ne puteți contacta pe adresa info@rabten.ro

Aceste învățături, odată puse în practică, ne vor ajuta să dezvoltăm şi să perfecționăm, calități pozitive ale minții, precum: generozitatea (mărinimia), etica, răbdarea, entuziasmul, concentrarea, compasiunea și înțelepciunea. De asemenea, ne vor susține și în antrenarea multor altor virtuți, care ne vor ajuta să redescoperim acele legi naturale şi universal valabile de care avem nevoie pentru a trăi în armonie cu noi înșine cât și cu ceilalți.

Începând cu anul 2010, când a avut loc primul eveniment, venim în întâmpinarea omului contemporan cu resurse valoroase, care oferă oportunitatea nemijlocită tuturor celor care aspiră să își dezvolte propria minte într-un spirit de compasiune și înțelepciune. Aceste resurse, fie că este vorba de cărți, broșuri, evenimente, înregistrări video-audio, sau alte forme de informație, odată studiate și valorificate în viața cotidiană, devin o sursă neîntreruptă de inspirație şi îndrumare.


Cel mai mare bine pe care îl putem face celorlați este acela de a le oferi mijloacele prin care să scape de egoism și cu care să-și dezvolte altruismul și compasiunea față de toate ființele simțitoare. Observați cât de bucuroși sunteți dacă cineva vă vine în ajutor când sunteți în dificultate. Ca şi noi, ceilalți sunt fericiți când le alinăm durerea. De aceea trebuie să acționăm spre binele celorlalți, căci n-am putea justifica faptul că vrem să fim ajutați fără ca noi să-i ajutăm pe alții.

Gheșe Rabten Rinpoce