26-31 iulie

Prima tabără Rabten în România

prilej de bucurie, copilărie, natură și educație prin Dharma

mai aproape de natură și mai departe de agitația cotidiană pentru copilul tău.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Dragi părinți și oameni interesați de proiectul nostru,

În aceste zilele ne confruntăm cu o situație fără precedent în lume. Rămânem optimiști, dar este bine să fim și realiști. 

Numărul cazurilor de coronavirus crește din păcate de la o zi la alta. În aceste condiții, au fost luate măsuri drastice pentru limitarea răspândirii noului virus, atât la nivel mondial, cât și pe plan național.

Pentru siguranța și sănătatea copiilor ne-am decis să anulăm și noi evenimentul din vară și să continuăm cu organizarea taberei anul viitor, în vara anului 2021, când împrejurările vor fi prielnice.

Vă mulțumim pentru înțelegere și vă dorim multă multă sănătate! 
 

Ce ne propunem

Copiii de azi sunt adulții de mâine. Formarea caracterului fiecărui om are loc cu precădere în perioada copilăriei. Două sunt atitudinile morale esențiale pe care ar trebui să le cultivăm la copiii și tinerii de azi: empatia și compasiunea.

Oferim copiilor cu vârsta între 7 și 17 ani o alternativă cu sens de petrecere a timpului liber – un prilej bun pentru a lega noi prietenii, a se bucura de frumusețile naturii și a deprinde în egală măsură aptitudini pentru a face față înțelept încercărilor cotidiene de neocolit.

Vă propunem un context distractiv dar și educativ unde copiii și tinerii se pot dezvolta, se pot auto-depăși și pot deveni astfel adolescenți cu simțul răspunderii, pe care să te poți baza, maturi emoțional și spiritual.

Viziunea noastră

O tabără aparte, creativă și recreativă, despre iubire pentru frumos și cum să contribuim pozitiv și în bună înțelegere acasă, la școală și în societate. 

Cele 6 zile sunt despre A Fi Prezenți, buni unii cu ceilalți, cu o minte trează și o atitudine centrată pe armonia colectivității și să fim fericiți împreună. Metodele propuse spre cultivarea minții sunt adaptate grupului de vârstă și sunt extrase din învățăturile etice ale filozofiei Buddhiste, înglobate în conceptul de Dharma.

Vom vorbi copiilor și despre etică (cele 10 acțiuni negative de evitat și cele 10 pozitive de înfăptuit), karma (bine faci bine găsești, rău faci rău atragi), importanța gândirii logice, cum să gestionăm emoțiile negative, cum să aplanăm conflictele când apar divergențe de opinie și despre Ahimsa baza învățăturii lui Buddha, să nu faci rău niciunei ființe vii cu gândul, vorba sau corpul.

Ştim cu toţii cât de mult apreciem să fim trataţi bine de către alţii. Tot aşa, ar trebui să înţelegem că şi alţii apreciază la fel dacă noi îi tratăm bine.

Calități precum răbdarea, blândețea, modestia, calmul, concentrarea, dărnicia, hărnicia, toleranța și respectul față de părinți, profesori, oameni și animale sunt temelia educației noastre spirituale. Aceste trăsături sunt repere etice fundamentale și împiedică în mod direct apariția tulburărilor negative ale minții precum zgârcenia, invidia, egoismul, răutatea, delăsarea, îngâmfarea și furia ce stau la originea multor dificultăți.

Aceste virtuți sunt universal valabile și vom încuraja prin activitățile propuse, formulate pe înțelesul copiilor, cultivarea lor, trezind un interes viu și sincer

Mijloace complementare educației de acasă și de la școală

Oferim o alternativă lumii virtuale a jocurilor pe tabletă și calculator: activități distractive în aer liber, doze de lumină solară, energia jocului, cât și tehnici simple de calmare a minții.

Participanții învață să se bucure de conviețuirea cu ceilalți prin zâmbete și voie bună. Deviza noastră pe durata taberei va fi simplă: Prietenie fără limite!

În tabără nu doar îi distrăm pe copii, ci îi implicăm să deprindă abilități noi și să le îmbunătățească pe cele vechi. Prin încurajare și bună dispoziție, copiii învață mai mult despre propriul potențial și astfel vor fi motivați să deprindă cu ușurință bune obiceiuri.

Copiii vor fi încurajați să fie responsabili, să interacționeze cu blândețe, să ofere celorlalți grijă și respect. Odată recunoscute și integrate aceste trăsături pozitive, sperăm noi că îi vor ajuta pe copii mai departe în viață și pot inspira prin exemplu pozitiv și pe alții.

Structură, program și alimentație

Vom pleca la drum cu un autocar duminică dis de dimineața 26 iulie și în drum vom face o oprire la o gustărică vegan în Sanctuarul Nima pentru a cunoaște văcuțele salvate de adăpostul lor. Apoi estimăm că vom ajunge în satul de vacanță în jur de ora 14:30 așteptați direct la masă de prânz. Ne vom întoarce vineri seară târziu 31 iulie și vom face alte câteva opriri pe drum.

Copiii sunt cazați în camere confort 3 stele duble sau triple, în funcție de vârstă, fată sau băiat.

Sub îndrumarea și grija ocrotitoare a multor dascăli cu experiență vor fi sesiuni de meditație, rugăciuni prin mantre, drumeție și picnic pe munte, cât și câteva ateliere pentru diferite meșteșuguri, seară de film și povești, teatru și comunicare, atelier de mandale, activități sportive și la piscină,  cât și multe alte activități și jocuri spontan concepute în funcție de înclinațiile și vârsta copiilor.

Ziua începe cu trezirea între orele 7:00 – 7:30, micul dejun între ora 8:00 și 9:00.  Apoi conduși de voluntarii lor de la o activitate la alta, participanții au și un timp de odihnă după masa de prânz (siesta) și înainte de cină. După cină mai au loc câteva activități precum o seară de film – povești, întrebări și răspunsuri, apoi se dă stingerea.

Mâncarea este pregătită în bucătaria satului de vacanță, cu o preocupare permanentă pentru rețete autentice, tradiționale și gustoase. Mâncare “ca la bunica acasă”, o hrană sănătoasă și bogată, se mănâncă stil bufet variat, copii își aleg cât și ce poftesc.

Meniul cu mâncare poate fi consultat pe site-ul partenerilor de la satul de vacanță Frații Jderi.

O tabără cu vechime în Elveția

Structura taberei se bazează pe modelul de succes al taberelor internaționale de vară – creative și recreative de la Centrul de Înalte Studii Tibetane din Elveția unde deja de 30 de ani, vară de vară, timp de o săptămână copiii au oportunitatea rară să aibă contact ușor cu învățături autentice formulate pe înțelesul lor – despre etică, karmă și meditație buddhistă pentru a cultiva virtuți trainice pentru o viață mai fericită și împlinită. 

Numărul de copii români participanți în tabăra din Elveția este în creștere în ultimi ani și mulți dintre ei doresc să revină pentru a își revedea prietenii și a continua cu cele învățate. Limbi vorbite cu precădere: engleză, franceză, germană, italiană, română. Plecarea se face în grup organizat, copiii vor fi însoțiți de adulți voluntari pe avion, cu plecare de la București direcția Zurich prin Swiss Air.

Dacă îți dorești să afli și tu mai multe detalii despre înscrierea copilului tău direct în tabăra internațională din Elveția, perioada 6-13 Septembrie, te rugăm să ne contactezi prin e-mail [email protected]

Imagini din tabăra din Elveția

– Click pe poză pentru a mări –

Rabten Tulku Rinpoche

“Observați cât de bucuroși sunteți dacă cineva vă vine în ajutor când sunteți în dificultate. Ca şi noi, ceilalți sunt fericiți când le alinăm suferințele. De aceea trebuie să acționăm spre binele celorlalți, căci n-am putea justifica faptul că vrem să fim ajutați fără ca noi să fim dispuși să-i ajutăm pe alții.”

– ne inspiră Geshe Rabten Rinpoche cu vorbele sale înțelepte. Geshe în viața sa anterioară fiind inițiatorul taberei internaționale a copiilor din Elveția cu scopul de a oferi oportunitatea tinerilor să își educe mintea într-un spirit de înțelepciune și compasiune față de toate ființele simțitoare.

El este și fondatorul Centrului de Înalte Studii Tibetane din Elveția, fără îndoială un pionier recunoscut al Dharmei autentice în Europa și fondatorul mai multor centre în Europa.

Descoperă locația de vis unde are loc tabăra

Frații Jderi – Utopia Verde este un sat de vacanță izolat de civilizație, ascuns între munții din inima țării. Principiile care guvernează locul sunt respectul pentru natură, simplitatea și preocuparea pentru oameni. Satul de Vacanță Frații Jderi este situat într-o zonă naturală încântătoare, la o altitudine de 500 de metri, înconjurată doar de munți și pădure, iar singurul vecin este un râu liniștit.

– Click pe poză pentru a mări –

Costuri și alte amănunte cu privire la înscriere

Vă recomandăm să alegeți următoarele variante de înscriere de mai jos.

Număr maxim de locuri în tabără 45,
la care se adaugă prezența dascăliilor și a voluntarilor. Copii înscriși deja până astăzi 14. Locul este confirmat și asigurat doar după plata avansulului de 50%. În cazuri aparte oferim reducere și câteva burse de participare gratuită în funcție de sponsorizările primite până pe 15 iulie. Suntem în căutare de sponsori și oameni dispuși să ne ajute pe partea de promovare! Împreună putem face mai mult bine :)

Aceste costuri de mai jos sunt necesare pentru a acoperi doar costurile de cazare, masă și transport cu autocar. Programul educativ și restul activităților sunt oferite gratuit cu entuziasm de educatorii, voluntarii noștri și sponsorii noștri. 

Vă rugăm să ne contactați pe mail [email protected] pentru a ne cunoaște! 

1350 Ron

Înscriere cu Plată în Avans 50% după 15 APRILIE

1250 Ron

Înscriere cu plată avans 50% înainte de 15 APRILIE

1150 Ron de copil

Cu înscrierea a doi frați înainte de 15 APRILIE și avans de 50%

Vrei să devii sponsor, voluntar sau să dai o mână de ajutor în organizarea taberei?

Copilăria reprezintă o perioadă magică a iubirii, explorării, inocenței și a speranței iar participarea într-o tabără de vară este râvnită de mulți copii. Ce se întâmplâ însă când familia arată interes dar nu își permite financiar? 

Aici sperăm să intervii și tu și să conspirăm împreună la o faptă bună ce poate aduce multă bucurie în viața unui copil. De aceea te încurajăm să sponsorizezi parțial sau integral costurile de participare a unui copil ce face parte dintr-o familie cu dificultăți financiare. Acceptăm și plăți prin Revolut, transfer bancar sau direct prin PayPal. 

Rezonezi cu mesajul taberei și dorești să te implici și nu știi încă cum ne poți ajuta?

Așteptăm implicarea ta, după talent, inimă sau chemare. Suntem în căutare de voluntari în echipă! Prin comunicare vom găsi variante de colaborare. Așteptăm mailul tău la adresa [email protected] sau ne poți contacta pe whatsup la numărul 0040 735 565 140 – Vlad Doroican – coordonator. 

Întrebări frecvente

În funcție de înscrierile primite și pe măsură ce avem o imagine de ansamblu a zonelor din țară unde locuiesc copii, dacă sunt apropiate, dorim să închiriem autocar cu plecare din București.

Transportul din alte locații îndepărtate din țară până la tabără și de la tabără este nevoie să fie organizat de către părinți. În prima zi, duminică 26 iulie, estimăm că ajungem puțin după prânz, și vom servi direct masa de prânz la ora 14:00.

În ultima zi la plecare, vineri 31 iulie, micul dejun va fi servit la ora 09.30. Prânzul va fi luat doar dacă este timp în satul de vacanță la ora 12:00 sau va fi pregătit la pachet pentru drumul de întoarcere.

Fetele și băieții nu pot sta în aceeași cameră, excepții doar dacă sunt frate și soră și ne roagă în mod specific. Camerele confort 3 stele sunt fie cu 2 paturi sau de câte 3 paturi. Vom încerca să acomodăm copiii în funcție de media de vârstă comform cu opțiunile precizate în formularul de înscriere.

Costurile taberei sunt concepute în așa fel încât să acopere integral cheltuielile de la locație, cazare și masă. Toate activitățile propuse de noi însă sunt gratuite. Prin organizarea taberei nu urmărim niciun profit, doar buna dispoziție și educația pozitivă a copiilor. Număr maxim de locuri în tabără pentru copii este 45, la care se mai adaugă prezența voluntarilor și a dascălilor.

Locul este confirmat doar după plata avansulului de 50% pentru a putea să ne acoperim și noi costurile survenite în urma închirierii satului de vacanță și a tuturor facilităților pentru buna desfășurare a taberei.

În cazuri aparte oferim reducere și dacă avem noroc la sponsori, vom putea bune la dispoziție și câteva burse de participare gratuită.

Toate materialele necesare desfășurării activităților, precum și alte materiale: bandane, poze indviduale și poze de grup înramate, cadouri simbolice și diplome sunt incluse în costul total al taberei.

Vă rugăm să ne contactați pe mail [email protected] dacă situația financiară din cadrul familiei nu vă permite plata integrală și vom găsi soluții împreună.

Recomandări bagaj:
 • Încălțăminte lejeră, sport (rezistentă);
 • Pantaloni scurți și lungi;
 • Pijama și încă un prospop dacă este nevoie la piscină
 • Pulover călduros/hanorac, 4-5 tricouri;
 • Pălărie sau șapcă & ochelari de soare;
 • Haină de ploaie;
 • Săpun/gel de duş, şampon, periuță și pastă de dinți, prosop;
 • Lanternă, baterii;
 • Papuci de apă sau șlapi și costum de baie la piscină.
 • Un mic rucsac de folosit în drumeţii;
 • Sac pentru hainele murdare;
 • Medicamente – pentru copiii cu probleme de sănătate (acestea se vor administra sub supravegherea echipei medicale a taberei);
 • Instrumente muzicale (pentru copii care știu să cânte la chitară, flaut, fluier etc).
A se evita încărcarea excesivă a bagajului!
La sosire, după cazare, participanții vor prezenta organizatorilor o ADEVERINȚĂ de la medicul de familie (cu mențiunea „clinic sănătos” sau „apt pentru a merge în tabără”; sau un aviz epidemiologic) eliberată cu 48 de ore înainte de sosire. Practic, ar trebui să luați această adeverință vineri 24 iulie de la mediul dvs de familie.  Dovada asigurării medicale și copie după certificat de naștere și buletin sunt necesare.  Părinţii se obligă să furnizeze în formularul de înscriere informaţii complete despre starea de sănătate a copiilor, posibile alergii, predispoziţii la diferite boli, precum şi afecţiuni cum ar fi lipsa de calciu, anemie, astm bronsic, tahicardie etc. Participanții nu vor aduce cu ei în tabără medicamente decât dacă urmează un tratament prescris de medic. În acest caz, vor lua tratamentul numai sub supravegherea cadrului medical din tabără.
Așa cum spuneam oferim prin această tabără o alternativă lumii virtuale a jocurilor pe telefon, tabletă și calculator: o lume a naturii, și a aventurii exterioare (drumeții pe munte) și a aventurii interioare (meditație, calm). Participanţii nu vor utiliza telefonul mobil și alte dispozitive electronice în timpul activităților (diminuează puterea de concentrare a copiilor, putând duce la disfuncționalități în activități și deplasări sau chiar la accidente prin distragerea atenției! Copii pot aduce cu ei doar telefonul mobil, fără tabletă și alte gadget-uri, și accesul la telefon va fi restricționat pe durata activităților. Telefonul poate fi folosit dimineața înainte de înviorare, după masa de prânz și după ultima activitate de seară.

Părinții nu pot participa alături de copii în tabere, doar cu anumite excepții speciale.

Copii se vor simți mai liberi și relaxați să se descopere într-un mediu nou fără părinți alături.

1. Participanţilor nu le este permis să părăsească tabăra fără acordul coordonatorului de tabără. 2. Se interzice accesul băieților în camerele fetelor și a fetelor în camerele băieților, cu excepția cazurilor în care există permisiunea coordonatorului de tabără. 3. Între ora stingerii și ora trezirii, participanții nu se vor plimba pe holuri sau în celelalte camere și vor păstra liniștea. 4. Participanții vor avea grijă să nu deterioreze bunurile aflate în dotarea taberei (mobilier, aparatură, pereți etc.). 5. Activitățile sportive (alergarea, tropăielile, jocurile dinamice și aruncarea de obiecte etc.), zgomotele puternice, țipetele și muzica la volum ridicat sunt interzise în spațiul de cazare. 6. Participanții nu vor deține sau consuma substanţe interzise (alcool, tutun, droguri, băuturi energizante etc.). 7. Participanţii nu au voie să se caţere pe clădiri, stâlpi, copaci, garduri, instalaţii sportive, să se aplece peste marginile fântânilor, balcoanelor etc. 8. În drumeţii, participanţii nu vor părăsi grupul și vor urma regulile indicate înainte de plecare. 9. Participanţii nu vor consuma ciuperci, plante, fructe de pădure etc. sau apă din izvoare, pârâuri, lacuri. 10. Participanții nu își vor însuși obiecte care nu le aparțin. În cazul în care găsesc astfel de obiecte, vor anunța imediat personalul taberei. 11. Organizatorii nu își asumă responsabilitatea pentru pierderea sau dispariția obiectelor participanților. 12. Participanții se angajează să participe integral la toate activitățile din programul taberei. 13. Fiecare membru al taberei este responsabil de păstrarea curățeniei în camera, în spațiile de activități, precum și pe traseul drumețiilor. 14. Participanții vor avea o atitudine respectuoasă față de toate persoanele din tabără și nu vor deranja prin comportamentul lor pe ceilalţi participanţi. 16. Alte reguli de comportament pentru participanți vor fi prezentate la deschiderea oficială a taberei. Vă rugăm consultați și Regulamentul din locația taberei – Fratii Jderi Utopia Verde

Ne dorim ca experiențele trăite de copii și tineri în tabăra să-i încânte și să devină surse de învățare be nefice în viață.

Vă mulțumim de interes și de abia așteptăm să ne cunoaștem! 

Sponsori și parteneri media

Cum se ajunge la Frații Jderi - Utopia Verde