16-23 August - 8 zile și 7 nopți

PRIMA tabără RABTEN DIN ROMÂNIA

prilej de bucurie, copilărie, natură și educație prin Dharma

mai aproape de natură și liniște, mai departe de agitația cotidiană pentru copilul tău.

Datorită situației încă destul de imprevizibile a pandemiei suntem nevoiți cu părere de rău să anulăm evenimentul.

O tabără de așa amploare prezintă încă un factor de risc ridicat. Pentru siguranța copiilor și a voluntarilor ne-am decis să reluăm organizarea taberei anul viitor, când împrejurările vor fi mai prielnice.

Vă mulțumim pentru înțelegere și vă dorim multă sănătate și optimism!

Ce ne propunem?

Copiii de azi sunt adulții de mâine. Formarea caracterului fiecărui om are loc cu precădere în perioada copilăriei. Trei sunt atitudinile morale esențiale pe care ar trebui să le cultivăm la copii: empatia, compasiunea și inteligența emoțională. 

Venim în întâmpinarea copiilor cu vârsta între 8 și 16 ani cu o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber îmbinând utilul cu plăcutul.

Vă propunem o tabără aparte, un prilej bun pentru a lega noi prietenii, a ne bucura de frumusețile naturii și a deprinde în egală măsură aptitudini pentru a face față înțelept încercărilor cotidiene. 

Nu îți poți desprinde copilul de telefon? Vrei ca copilul tău să fie un copil liber și fericit? Cu noi va învăța cum să mediteze. Vrei să trăiască mai sănătos? În tabără va petrece  mai mult timp în natură și va învăța să se bucure de lururile simple…

Vă propunem un context distractiv și educativ unde copiii și tinerii se pot dezvolta, se pot auto-depăși și pot deveni astfel adolescenți cu simț al răspunderii și al eticii, mai maturi emoțional și spiritual.

Viziunea noastră

O tabără creativă și recreativă, cu iubire pentru frumos și despre cum să contribuim pozitiv și în bună înțelegere în familie, la școală și în societate.

Vom învăța și ne vom distra împreună în bună înțelegere. Vom învăța ce este starea de bine și fericirea, de ce dragostea este mai bună decât egoismul, de ce toleranța este mai bună decât violenţa şi pacea mai bună decât conflictul. 

Cele 7 zile sunt despre A Fi Prezenți, buni unii cu ceilalți, cu o minte trează și o atitudine centrată pe armonia colectivității și a fi fericiți împreună. Metodele propuse spre cultivarea minții sunt adaptate grupului de vârstă și sunt extrase din învățăturile moral-spirituale ale filozofiei Buddhiste (Dharma).

Vom vorbi copiilor despre etică (cele 10 acțiuni negative și cele 10 pozitive), karma (bine faci bine găsești, rău faci rău atragi), despre importanța gândirii logice, și puterea rațiunii, despre cum să gestionăm emoțiile negative și cum să aplanăm conflictele când apar divergențe și despre Ahimsa, baza învățăturii lui Buddha, să nu faci rău niciunei făpturi vii – animalele, păsările și insectele fiind incluse.

Ştim cu toţii cât de mult apreciem să fim trataţi bine de către alţii. Tot aşa, ar trebui să înţelegem că şi alţii apreciază la fel dacă noi îi tratăm bine.

Cu cât copiii vor înţelege mai limpede care sunt cauzele fericirii şi suferinţei, cu atât mai mult putem influența în bine destinul lor. Dacă însă vom rămâne confuzi cu privire la aceste aspecte fundamentale, atunci nu este posibil să contribuim la fericirea mult râvnită de copii, indiferent ce mijloace vom folosi.

Calități precum răbdarea, blândețea, modestia, calmul, concentrarea, dărnicia, hărnicia, toleranța și respectul față de părinți, profesori, oameni și animale sunt temelia educației noastre moral-spirituale. Aceste trăsături sunt repere etice fundamentale și împiedică apariția emoțiilor negative precum zgârcenia, invidia, egoismul, lenea, răutatea, mândria și furia, ce stau la originea multor suferințe.

Aceste virtuți sunt universal valabile și vom încuraja prin activitățile propuse, formulate pe înțelesul copiilor, cultivarea lor, trezind un interes viu și since

Structură, program pe scurt și alimentație

Plecăm la drum cu un autocar luni dis de dimineața 16 august și în drum vom face o oprire la o gustare vegan în Sanctuarul Nima pentru a cunoaște văcuțele din grija lor. Apoi estimăm că vom ajunge în satul de vacanță în jur de ora 15:00, așteptați direct la o masă copioasă. Ne vom întoarce luni seară 23 august, cu un popas pe drum și la centrul de echitație La Copaci, unde îl vom vizita pe Cezar, un cal lipițan de 8 ani, salvat recent de noi.

Sub îndrumarea și grija ocrotitoare a multor dascăli cu experiență vor fi sesiuni de meditație, drumeție și picnic pe munte, cât și câteva ateliere pentru diferite meșteșuguri, seară de film și povești, mister și foc de tabără, teatru, comunicare nonviolentă și dicție, ceremonia japoneză a ceaiului, atelier de mandale, atelier de a ne împrieteni cu mediul înconjurător și faună, pictat și imprimat pe tricouri, alte activități sportive precum cățărare la panou, tiroliană,  distracție la piscină,  dar și multe alte jocuri concepute în funcție de înclinațiile și vârsta copiilor.

Pentru mai multe amănunte despre program, activități, educatori și voluntari puteți descărca prezentarea noastră cu click aici. (draft în lucru) 

Ziua începe cu trezirea între 7:00 – 7:30, micul dejun între 8:00 și 9:00.  Apoi sunt conduși de voluntari către activități, iar participanții au timp de odihnă după masa de prânz și înainte de cină. Pe seară înainte de stingere în jur de ora 22, au loc și câteva activități la foc de tabără, sau film – povești, întrebări și răspunsuri, etc. 

Mâncarea este pregătită în bucătaria satului de vacanță, cu o preocupare permanentă pentru rețete autentice, tradiționale și gustoase. Mâncare “ca la bunica acasă”, o hrană sănătoasă și bogată, stil bufet variat. 

Mijloace complementare educației de acasă și de la școală

Compararea cu ceilalți, mai ales în rândul tinerilor, pe social media poate duce la invidie,  anxietate și la o încredere de sine scăzută. Presiunea că trebuie să arăți bine, să te îmbraci bine ca să te încadrezi în tiparele pomovate în online duce la disfuncționalități. Considerăm că stima de sine se învață și contribuie în mod direct la bunăstarea copiilor.

Oferim o alternativă lumii virtuale a jocurilor pe tabletă, calculator și depedenței de social media prin activități distractive în aer liber, doze de lumină solară, energia jocului, cât și tehnici simple de calmare a minții prin meditație buddhistă și recitarea de mantre cu influență benefică.

Participanții învață să se bucure de conviețuirea cu ceilalți prin zâmbete și voie bună. Deviza noastră pe durata taberei va fi: Prietenie și bună dispoziție – fără  loc de plictiseală! 

În tabără nu doar îi distrăm pe copii, ci îi ajutăm să deprindă abilități noi și să le îmbunătățească pe cele vechi. Prin încurajare și bună dispoziție, copiii descoperă despre propriul potențial și astfel vor fi motivați să deprindă cu ușurință bune obiceiuri și să învețe cum să ia inițiative pozitive.

Copiii vor fi încurajați să fie responsabili, să interacționeze cu blândețe, să ofere celorlalți grijă și respect. Odată recunoscute și integrate aceste trăsături pozitive, sperăm că îi vor ajuta pe copii mai departe în viață și că îi pot inspira prin exemplu pozitiv și pe alții.

Copiii fericiți au mai multe șanse să ajungă adulți plini de reușite, așadar este important să ne asigurăm că vor fi fericiți cu noi în tabără.

Costuri și alte amănunte cu privire la înscriere

Numărul maxim de locuri pentru copii în tabără este 45, la care se adaugă prezența dascăliilor și a voluntarilor. Vă rugăm înainte de a înscrie copilul, să îi vorbiți despre tabără și să aflați dacă rezonează cu mesajul nostru și dacă împărtășește un interes minim pentru ce ne propunem.

Locul este confirmat și asigurat doar după plata avansulului de 50%. În cazuri aparte oferim reducere în funcție de sponsorizările primite.

Costurile de mai jos sunt necesare pentru a acoperi cheltuielile de cazare, masă și transport cu autocar. Programul educativ și restul activităților sunt oferite gratuit și cu entuziasm de educatori și voluntari.

1700 Ron

Înscriere cu Plată în Avans 50% după 15 Iunie

1600 Ron

Înscriere cu plată avans 50% înainte de 15 Iunie

1500 Ron de copil

Cu înscrierea a doi frați înainte de 15 Iunie și avans de 50%

Descoperă locația de vis unde are loc tabăra și în România

Frații Jderi – Utopia Verde este un sat de vacanță izolat de civilizație, ascuns între munți. Principiile care guvernează locul sunt respectul pentru natură, simplitatea și preocuparea pentru oameni. Satul de Vacanță este situat într-o zonă încântătoare, la o altitudine de 500 metri, lângă un râu liniștitor.

„Vreau să devină un loc pentru sănătatea mintală şi fizică a oamenilor cu ajutorul naturii şi a terapiilor naturale, pentru educaţia copiilor.”, spune domnul Cezar Cotescu, fondatorul satului de vacanță, care a trăit mult timp în Asia.

El contiună adăugând „ Am descoperit budismul, ca pe o stare, mai degrabă decât o religie. Cred că se adresează mai mult omului trăitor decât alte religii. Societăţile budiste au altă lumină, au un soi de blândeţe confortabilă pentru vizitator. Sunt mult mai gentile, mai curate aceste popoare, în comparaţie cu ţările creştine, musulmane sau hinduse.

Nobleţea modestiei şi a nonataşamentului. Aşa spunea Dalai Lama despre religii: cea mai bună dintre ele este aceea care nu face rău omului. Iar Utopia Verde este, într-o mare măsură, un loc care nu face rău omului, ci dimpotrivă, îl mângâie, îl îmblânzeşte, îl înveseleşte.”

– Click pe poză pentru a mări –

O tabără cu vechime în Elveția

Structura taberei la prima ediție din România se bazează pe modelul de succes al taberelor internaționale de vară de la Centrul de Înalte Studii Tibetane din Elveția unde deja de 30 de ani, în fiecare vară, timp de o săptămână copiii au oportunitatea rară să aibă contact ușor cu învățături autentice formulate pe înțelesul lor – despre etică, karmă și meditație buddhistă pentru a cultiva virtuți trainice pentru o viață mai fericită.

Dacă îți dorești să afli și tu mai multe detalii despre înscrierea copilului tău direct în tabăra internațională din Elveția, perioada 6-13 iulie (draft), te rugăm să ne contactezi scurt prin e-mail info@rabten.ro

Rabten Tulku Rinpoche

“Observați cât de bucuroși sunteți dacă cineva vă vine în ajutor când sunteți în dificultate. Ca şi noi, ceilalți sunt fericiți când le alinăm suferințele. De aceea trebuie să acționăm spre binele celorlalți, căci n-am putea justifica faptul că vrem să fim ajutați fără ca noi să fim dispuși să-i ajutăm pe alții.”

– ne inspiră Geshe Rabten Rinpoche cu vorbele sale înțelepte. Geshe este inițiatorul taberei internaționale a copiilor din Elveția cu scopul de a oferi oportunitatea tinerilor să își educe mintea într-un spirit de înțelepciune și compasiune față de toate ființele simțitoare.

El este și fondatorul Centrului de Înalte Studii Tibetane din Elveția, fără îndoială un pionier recunoscut al Dharmei autentice în Europa și fondatorul mai multor centre în Europa.

Vrei să devii sponsor, voluntar sau să dai o mână de ajutor în organizarea taberei?

Copilăria reprezintă o perioadă magică a iubirii, explorării, inocenței și a speranței iar participarea într-o tabără de vară este râvnită de mulți copii. Ce se întâmplâ însă când familia arată interes dar nu își permite financiar? 

Aici sperăm să intervii și tu și să conspirăm împreună pentru o faptă bună ce poate aduce multă bucurie în viața unui copil. De aceea te încurajăm să sponsorizezi parțial sau integral costurile de participare a unui copil ce face parte dintr-o familie cu dificultăți financiare. Acceptăm și plăți prin Revolut (0040 735 565 140), transfer bancar sau direct prin PayPal.

Așteptăm implicarea ta, după talent, inimă sau chemare. Suntem în căutare de voluntari în echipă! Prin comunicare vom găsi variante de colaborare. Așteptăm mailul tău la adresa info@rabten.ro sau ne poți contacta pe whatsup la numărul 0040 735 565 140 –Vlad Doroican – coordonator.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Întrebări frecvente

În funcție de înscrierile primite și pe măsură ce avem o imagine de ansamblu a zonelor din țară unde locuiesc copii, dacă sunt apropiate, dorim să închiriem autocar cu plecare din București.

Transportul din alte locații îndepărtate din țară până la tabără și de la tabără-acasă este nevoie să fie organizat de către părinți. În prima zi, luni 16 August, estimăm că ajungem în jur de ora 15:00. Masa de prânz o vom lua pe drum.

În ultima zi la plecare, luni 23 August, micul dejun va fi servit la ora 09.30. Prânzul va fi luat doar dacă este timp în satul de vacanță la ora 12:00 sau va fi pregătit la pachet pentru drumul de întoarcere.

Fetele și băieții nu pot sta în aceeași cameră, excepții doar dacă sunt frate și soră și ne roagă în mod specific. Camerele confort 3 stele sunt fie cu 2 paturi sau de câte 3 paturi. Vom încerca să acomodăm copiii în funcție de media de vârstă comform cu opțiunile precizate în formularul de înscriere.

Costurile taberei sunt concepute în așa fel încât să acopere integral cheltuielile de la locație, cazare și masă. Toate activitățile propuse de noi însă sunt gratuite. Prin organizarea taberei nu urmărim niciun profit, doar buna dispoziție și educația pozitivă a copiilor. Număr maxim de locuri în tabără pentru copii este 45, la care se mai adaugă prezența voluntarilor și a dascălilor.

Locul este confirmat doar după plata avansulului de 50% pentru a putea să ne acoperim și noi costurile survenite în urma închirierii satului de vacanță și a tuturor facilităților pentru buna desfășurare a taberei.

În cazuri aparte oferim reducere și dacă avem noroc la sponsori, vom putea bune la dispoziție și câteva burse de participare gratuită.

Toate materialele necesare desfășurării activităților, precum și alte materiale: bandane, poze indviduale și poze de grup înramate, cadouri simbolice și diplome sunt incluse în costul total al taberei.

Recomandări bagaj:

 • Încălțăminte lejeră, sport (rezistentă);
 • Pantaloni scurți și lungi;
 • Pijama și încă un prospop dacă este nevoie la piscină
 • Pulover călduros/hanorac, 4-5 tricouri;
 • Pălărie sau șapcă & ochelari de soare;
 • Haină de ploaie;
 • Săpun/gel de duş, şampon, periuță și pastă de dinți, prosop;
 • Lanternă, baterii;
 • Binoclu pentru a admira fauna încântătoare și păsările. Este opțional, doar dacă copilul este pasionat. 
 • Papuci de apă sau șlapi și costum de baie la piscină.
 • Un mic rucsac de folosit în drumeţii;
 • Sac pentru hainele murdare;
 • Medicamente – pentru copiii cu probleme de sănătate (acestea se vor administra sub supravegherea echipei medicale a taberei);
 • Instrumente muzicale (pentru copii care știu să cânte la chitară, flaut, fluier etc).

A se evita încărcarea excesivă a bagajului!

La sosire, după cazare, participanții vor prezenta organizatorilor o ADEVERINȚĂ de la medicul de familie (cu mențiunea „clinic sănătos” sau „apt pentru a merge în tabără”; sau un aviz epidemiologic) eliberată cu 48 de ore înainte de sosire. Ideal este să dețină și un test recent Covid din care reiese că nu este infectat.

Practic, ar trebui să luați această adeverință și testul negativ de Covid de la medicul dvs de familie înainte de participarea în tabără. 

Părinţii se obligă să furnizeze în formularul de înscriere informaţii complete despre starea de sănătate a copiilor, posibile alergii, predispoziţii la diferite boli, precum şi afecţiuni cum ar fi lipsa de calciu, anemie, astm bronsic, tahicardie etc.

Participanții nu vor aduce cu ei în tabără medicamente decât dacă urmează un tratament prescris de medic. În acest caz, vor lua tratamentul numai sub supravegherea cadrului medical din tabără.

Așa cum spuneam oferim prin această tabără o alternativă lumii virtuale a jocurilor pe telefon, tabletă și calculator: o lume a naturii, și a aventurii exterioare (drumeții pe munte) și a aventurii interioare (meditație, calm).

Participanţii nu vor utiliza telefonul mobil și alte dispozitive electronice în timpul activităților… diminuează puterea de concentrare a copiilor,
putând duce la disfuncționalități în activități și deplasări sau chiar la accidente prin distragerea atenției!

Copii pot aduce cu ei doar telefonul mobil, fără tabletă și alte gadget-uri, și accesul la telefon va fi restricționat pe durata activităților.

Telefonul poate fi folosit dimineața înainte de înviorare, după masa de prânz și după ultima activitate de seară.

Părinții nu pot participa alături de copii în tabere. Locurile de cazare din satul de vacanță fiind limitate, sunt rezervate exclusiv doar pentru copii și echipa de voluntari.

Cei care doresc, pot trece în vizită prin tabără, dar nu pot rămâne cu noi…

Copii se vor simți mai liberi și relaxați să se descopere într-un mediu nou fără părinți alături.

1. Participanţilor nu le este permis să părăsească tabăra fără acordul coordonatorului de tabără.

2. Se interzice accesul băieților în camerele fetelor și a fetelor în camerele băieților, cu excepția cazurilor în care există permisiunea coordonatorului de tabără.

3. Între ora stingerii și ora trezirii, participanții nu se vor plimba pe holuri sau în celelalte camere și vor păstra liniștea.

4. Participanții vor avea grijă să nu deterioreze bunurile aflate în dotarea taberei (mobilier, aparatură, pereți etc.).

5. Activitățile sportive (alergarea, tropăielile, jocurile dinamice și aruncarea de obiecte etc.), zgomotele puternice, țipetele și muzica la volum ridicat sunt interzise în spațiul de cazare.

6. Participanții nu vor deține sau consuma substanţe interzise (alcool, tutun, droguri, băuturi energizante etc.).

7. Participanţii nu au voie să se caţere pe clădiri, stâlpi, copaci, garduri, instalaţii sportive, să se aplece peste marginile fântânilor, balcoanelor etc.

8. În drumeţii, participanţii nu vor părăsi grupul și vor urma regulile indicate înainte de plecare.

9. Participanţii nu vor consuma ciuperci, plante, fructe de pădure etc. sau apă din izvoare, pârâuri, lacuri.

10. Participanții nu își vor însuși obiecte care nu le aparțin. În cazul în care găsesc astfel de obiecte, vor anunța imediat personalul taberei.

11. Organizatorii nu își asumă responsabilitatea pentru pierderea sau dispariția obiectelor participanților.

12. Participanții se angajează să participe integral la toate activitățile din programul taberei.

13. Fiecare membru al taberei este responsabil de păstrarea curățeniei în camera, în spațiile de activități, precum și pe traseul drumețiilor.

14. Participanții vor avea o atitudine respectuoasă față de toate persoanele din tabără și nu vor deranja prin comportamentul lor pe ceilalţi participanţi.

16. Alte reguli de comportament pentru participanți vor fi prezentate la deschiderea oficială a taberei.

                         Vă rugăm consultați și 
Regulamentul din locația taberei – Fratii Jderi Utopia Verde

 

Ne dorim ca experiențele trăite de copii în tabăra să-i încânte și să devină surse de învățare benefice!

Vă mulțumim de interes și de abia așteptăm să ne cunoaștem! 

Sponsori și parteneri media

Cum se ajunge la Frații Jderi - Utopia Verde