Răbdarea și perseverența entuziastă: La ce ne folosesc și cum le cultivăm?

Evenimentul deosebit la care vă invităm să participaţi va avea loc miercuri seara, 6 martie 2019, ora 17:00, în compania de excepție a Ven. Maestru buddhist Markus Getzner, care va susţine pentru prima dată la Cluj o conferinţă publică cu tematica “Rabdarea si perseverența entuziastă: La ce ne folosesc și cum le cultivăm?”

Intrarea este liberă şi va avea loc în sala Europa a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca (Piața Lucian Blaga 1-3). Evenimentul este organizat în parteneriat cu Casa de Cultura a Studentilor Cluj Napoca Oficial, cu sprijinul binevoitor al Tvr Cluj și al ed. Herald.

Conferința va fi susținută în limba engleză, cu traducere în limba română, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Vă anunțăm că evenimentul va fi transmis live pe pagina Prietenii Editurii Rabten începând cu ora 17:00.


ACCESEAZĂ FORMULARUL DE ÎNSCRIERE AICI! 

 

Înscrierea este opțională, însă utilă pentru buna organizare. Ne puteți contacta și prin telefon 0740902092 (Nume+prenume și nr. de persoane) sau direct prin formularul de mai sus.


Detalii despre tematică

În decursul vieţii ne confruntăm cu multe situaţii dificile, suferinţe fizice și morale. Răbdarea(kshanti) este cel mai bun mijloc de a depăși toate aceste condiţii adverse. Ea contribuie în mod direct la pacea și armonia dintre oameni. Dintre toţi factorii perturbatori ai minţii, ura este cea mai periculoasă, iar răbdarea este antidotul ei direct, este apa care stinge focul mâniei.

– Cum să facem faţă când ne simţim sub presiune şi stres, când avem nevoie de stăruință și peresverență entuziastă(vīrya) într-o lucrare grea și de lungă durată, sau de energie şi tenacitate pentru a ne împlini aspirațiile pozitive?

– Cum să ne păstrăm și să cultivăm răbdarea într-o societate și o vreme în care totul pare să se desfășoare pe repede înainte?

Ştim bine cum o atitudine răbdătoare şi îngăduitoare față de ceilalți ne va fi de mare folos, căci întâlnim frecvent greutăți și persoane care încearcă să ne pună la încercare. Dacă suntem capabili să reacţionăm pozitiv, vom evita să fim afectați și ne vom păstra o minte calmă și destinsă, dar, în același timp, prin înţelegere şi bunăvoinţă, vom calma și agresivitatea adversarului.

Oamenii stăpâniţi sunt răbdători oricât de provocatoare ar fi situaţia cu care se confruntă. Oamenii puternici se înarmează cu răbdare, stăruință de fier şi cu demnitate. Ei nu se tem la orice pas, nu împovărează pe toţi cei din jur cu grijile lor, nu se lasă uşor doborâţi. Recunoaștem un om valoros după capacitatea sa de a face faţă provocărilor cu zâmbetul pe buze şi cu o minte lucidă. Podoaba răbdării este universală, iar valoarea ei estetică incontestabilă. Pretutindeni ea inspiră respect faţă de cei care o poartă și îi face demni de admiraţie.

– Care e diferența dintre entuziasmul de moment și perseverența entuziastă, stăruința și răbdarea pe termen lung?

Cu toții aspirăm să fim mai plini de energie și zel în făptuirea de acţiuni pozitive, și să ne facă plăcere să depunem efort fără să a resimți oboseală sau delăsare. Această energie justă este foarte importantă. Datorită ei perseverăm, neobosiţi, fără să ne dăm bătuţi la cea mai mică încercare.

Energia de care dau dovadă anumite persoane pentru diverse activităţi superficiale și mondene poate suscita admiraţie dar, din punctul de vedere al progresului spiritual, este aceasta o energie justă, orientată corect?

Putem înţelege foarte bine rolul unui entuziasm obişnuit când ne referim, de exemplu, la domeniul sportului: fotbaliştii nu‐şi cruţă eforturile, fiindcă ştiu că victoria le va aduce glorie şi bani. Pentru a progresa, ei sunt gata să accepte totul fără niciun regret, căci nu pierd din vedere nicio clipă obiectivul final. Puţin contează intensitatea antrenamentelor şi oboseala excesivă. Cuprinşi de entuziasm, ei nici nu văd transpiraţia care le şiroieşte pe trup.

La fel, când suntem împinşi de energia progresului spiritual, niciun obstacol nu ne poate opri. Atâta vreme cât practicarea virtuţii ne va fi plăcută, toate atitudinile noastre fizice, verbale şi mentale vor fi juste şi folositoare.

Uneori ne încearcă un fel de delăsare sau moleșeală fizică şi un soi de inerție mentală, ne simţim nemotivaţi şi fără chef. Cu toate că știm, dacă ne lăsăm doborâți de lene vom închide uşa oricărui progres, ne este încă greu să contracarăm acest obstacol definitiv.

– Cum să devenim conștienți de calităţile energiei şi de răul pe care îl aduce lenea? Lenea(trândăvia) este un defect prezent în mintea noastră. Perseverența entuziastă, vigoarea minții reprezintă forţa care ne ajută să ne urmărim obiectivele pozitive cu bucurie și succes.


Pe durata acestei întâlniri, Ven. Markus va răspunde la întrebările aduse în discuție și ne va împărtăși din cunoașterea sa profundă, ajutându-ne să ne familiarizăm și să descoperim potențialul infinit al răbdării și perseverenței entuziaste – premisa unei fericirii autentice în viața noastră. Astfel, prin exemplul personal al Ven. Markus, precum și prin învățăturile sale, vom avea oportunitatea rară să luăm contact cu o minte blândă ce poartă pecetea unei clarități luminoase.


Venerabilul Jangchub Phuntsok (Markus Getzner) a primit inițierea de călugăr budist în 1994, de la Venerabilul Lati Rinpoche (care a fost unul dintre consilierii filozofici ai Sfinției Sale Dalai Lama). Din 1991 studiază la Centrul de Înalte Studii Tibetane din Elveţia sub îndrumarea Ven. Maestru Gonsar Rinpoche şi a altor Maeştri cu experiență. Vorbește fluent limba tibetană și și-a însușit prin cunoaștere și practică, multe aspecte esențiale din buddhism.

Venerabilul Markus este o persoană modestă, cu multă determinare pe calea spirituală, înzestrat cu compasiune și înțelepciune, rodul a multor ani de studiu și practică. Învățăturile sale sunt transmise cu claritate, sinceritate, atenție la detalii și cu grijă față de ascultătorii săi. Este blând,  binevoitor, iar atitudinea lui senină și calmă transmite liniștea de care avem nevoie pentru a înțelege și aprofunda cu răbdare și interes învățăturile de antrenare a minții regăsite în Învățăturile vaste și profunde ale lui Buddha.


Afișul oficial al evenimentului. Mulțumim partenerilor și colaboratorilor noștri!