Prelegere la Cluj – 29 Martie

Răbdarea – De ce este ea o virtute cardinală a tradiției buddhiste?

Vă invităm la un eveniment care va avea loc la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca pe data de 29 Martie 18:30. Tema prelegerii este răbdarea (în sanscrită kṣānti, în tibetană bzod pa), o calitate a minții care, în buddhism, are multe niveluri de profunzime, și care se regăsește în cele șase perfecțiuni (sct. pāramitā), alături de dărnicie, disciplină morală, entuziasm, meditație și înțelepciune, acestea acoperind întreaga practică a celui care năzuiește la Trezie (bodhisattva).

Venerabilul călugăr buddhist Jangchub Phuntsok va discuta pe larg ce este răbdarea din perspectiva tradiției milenare buddhiste, care este valoarea ei și de ce este ea indispensabilă pentru a putea face față greutăților și împrejurărilor dificile cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi. Prelegerea nu va avea doar un caracter pur informativ ci va conține de asemenea și sfaturi practice, necesare pentru a putea cultiva și dezvolta această virtute. 

 

Învățăturile își au originea, cu precădere, în textul Bodhisattvacaryāvatāra compus de călugărul buddhist indian, Śāntideva, un text care reprezintă piatra de temelie pentru toate tradițiile buddhismului tibetan, fiind prețuit de către toți maeștrii tibetani, timp de secole, inclusiv până în zilele noastre.

Învățăturile vor fi susținute în limba engleză, cu traducere în limba română, urmată de sesiuni de întrebări și răspunsuri. Vom fi prezenți la eveniment și cu un stand de carte dedicat tematicii.

Intrarea este gratuită și nu necesită o înscriere în prealabil, însă, dacă doriți să vă anunțați participarea, puteți completa acest scurt formular: anunță participarea ta
Adresa: Piața Lucian Blaga 1-3, Cluj-Napoca, Casa de Cultură a Studenților, Sala Transilvania.

Elemente biografice

 

 Venerabilul călugăr Jangchub Phuntsok (Markus Getzner) s-a născut în 1965 în Bludenz. Între anii 1984 – 1990 a studiat la Academia de Arte Frumoase din Viena. 

Din anul 1991 începe să studieze la Centrul de Înalte Studii Tibetane, Rabten Choeling în Elveția sub îndrumarea maestrului tibetan Gonsar Tulku Rinpoce.

În 1994, primește legămintele monahale de la maestrul tibetan Kyabje Lati Rinpoce, unul dintre cei mai eminenți maeștrii ai sec. XX-lea din tradiția Geluk.

În prezent, Venerabilul Jangchub Phuntsok predă limba tibetană și filozofia buddhismului tibetan la Centrul de Înalte Studii Tibetane – Rabten Choeling – din Elveția, numărându-se printre puținii învățători desemnați de Maestrul său, Gonsar Tulku Rinpoce, să predea Dharma în alte Centre Rabten din țări precum Franța, Austria, Germania, Elveția, Cehia.


În România predă seminarii și ține conferințe anual începând cu anul 2011, în orașe precum București, Brașov și Cluj.

Venerabilul Markus a acordat acest interviu la TVR Cluj în urma invitației domnului Vasile Hotea-Fernezan.