Rabten Tulku Rinpoche

Rabten RinpocheExtraordinarele semne care s-au văzut la moartea lui Geshe, în 1986, i-au făcut pe discipolii lui să îşi dea seama că nu erau doar martorii decesului unui mare învăţător, ci şi la cel al unui maestru cu adevărat iluminat. În lunile care au urmat morţii sale, în timp ce meditau, numeroşi studenţi au avut experienţa unei apropieri neobişnuite a lui Geshe.

Gonsar Rinpoche, cel mai drag şi mai apropiat discipol al lui Geshe, i-a descoperit încarnarea trei ani mai târziu. După o serie minuţioasă de consultări cu S.S. Dalai Lama şi cu diverse alte surse cu autoritate, dintre 180 de posibili candidaţi, Kelsang Tsering, fiul Dl. Tenzin Dargye şi al Dnei. Pasang Gyalmo a fost confirmat ca fiind adevărata încarnare a lui Geshe Rabten Rinpoche.

În primăvara anului 1998, la mănăstirea  Rabten Choeling de lângă lacul Geneva, Rabten Tulku Rinpoche (pe atunci în vârstă de zece ani) a predat prima sa învăţătură, în faţa unui grup de două sute de persoane. Pe neaşteptate şi fără să se pregătească, tânărul Rinpoche a dat oamenilor sfaturi despre luarea refugiului. El a vorbit în maniera clară şi specială caracteristică lui Geshe Rabten. Ascultătorii au fost profund mişcaţi, mulţi dintre foştii discipoli ai lui Geshe Rabten având lacrimi în ochi.

Amintirea lui Geshe [pe care o avem] prin încarnarea sa, care a manifestat încă de mic semnele clare ale unui mare maestru, ne face să credem că nu există nimic mai preţios care ne poate fi oferit în această viaţă, nici măcar dacă ar fi să îl întâlnim pe Buddha cel iluminat în persoană.

INAPOI