Kyabje Trijang Dorje Chang

Trijang Dorje ChangPe vremea când Buddha trăia ca Prinţul Siddhartha, în palatul tatălui său, el a cerut să îşi viziteze regatul. Regele i-a organizat fiului său trei vizite în diferite locuri din Magada, pregătind dinainte toate detaliile, pentru a se asigura că acesta nu va da peste nicio privelişte neplăcută. Cu toate acestea, în cele trei vizite, Prinţul Siddhartha a fost pus faţă în faţă cu [vederea] bolii, bătrâneţii şi a morţii. El l-a întrebat pe Channa, prietenul şi vizitiul său, despre înţelesul acestor privelişti neaşteptate, şi de fiecare dată Channa i-a dat un răspuns potrivit, făcându-l astfel pe Prinţ să înţeleagă complet suferinţa. Copleşit de sentimentul renunţării, Prinţul a plecat în secret din palat, lăsându-şi în urmă toţi prietenii şi servitorii, mai puţin pe Channa şi pe propriul cal, care au fost singurii cărora le-a dat voie să-l însoţească.

După iluminarea lui Buddha, Channa a devenit discipolul său, şi a atins starea de Arhat. Acest prieten apropiat al lui Buddha Shakyamuni a continuat să-i slujească învăţăturile în nenumărate încarnări, apărând în mod repetat ca un maestru de bază pentru continuarea pură a învăţăturilor.

În India, el a emanat ca Arhatul Madhughosha, ca Maestrul Vimala Shri, ca Chandrakirti, ca Shanta Rakshita, care a fondat Buddhismul în Tibet, şi ca Maestrul Atisha, a cărui apariţie în anul 1100 a făcut ca învăţăturile fără cusur ale lui Buddha să fie înrădăcinate din nou în Tibet.

Channa a apărut în Tibet ca Maestrul Kadampa Langri Tangpa, şi ca Maestrul Sakya Jampel Dorje. Ca Je Tsongkhapa, cunoscut ca “Podoaba-Nestemată a Înţelepţilor din Ţara Zăpezii “, el a fost fondatorul tradiţiei Gelug, sau a liniei Noul Kadam. Cel de-al optulea Karmapa, Mikyö Dorje, este cunoscut drept una dintre încarnările sale, la fel ca şi Maestrul Nyingma Sur Chöying Rangdröl. Ca cel de-al şaizeci şi patrulea succesor la tronul lui Je Tsongkhapa, el a fost cunoscut sub numele de Tri Jangchub Choephel, nume care în forma prescurtată este Trijang, şi care a rămas [asociat] cu linia Trijang Rinpoche până în zilele noastre.

La cumpăna dintre secolele trecute, el a luat naştere ca cel de-al treilea Trijang Rinpoche, cunoscut ca Kyabje Trijang Dorje Chang, cel de-al doilea tutore al Sfinţiei Sale Dalai Lama al Paisprezecelea. Aşa cum se ştie foarte bine, Sfinţia Sa Kyabje Trijang Dorje Chang a fost cel mai remarcabil maestru tibetan Buddhist al timpurilor noastre. Decedând în 1981 la vârsta de optzeci şi unu de ani, el l-a urmat fidel pe Buddha cel iluminat, atât ca vârstă cât şi ca activităţi. Prin învăţăturile lui Buddha, cu metoda şi puterea sa extraordinare de a preda, el a împlinit scopul a nenumărate fiinţe, mai ales în tradiţia Maestrului Atisha şi a lui Je Tsongkhapa. Toţi marii maeştri şi discipolii acestei tradiţii au fost crescuţi şi educaţi sub călăuzirea sa spirituală plină de compasiune. Printre discipolii săi se numără persoane dintre cele mai remarcabile, cum ar fi Sfinţia Sa Dalai Lama, Yongzin Kyabje Ling Rinpoche, Kyabje Zong Rinpoche, şi fondatorul mănăstirilor Rabten, Kyabje Geshe Rabten Rinpoche.

INAPOI