Gonsar Tulku Rinpoce

Gonsar RinpochePe vremea Celui de-al Şaptelea Dalai Lama, un tânăr din Amdo a cerut să fie primit în casa conaţionalilor săi din mănăstirea Sera, de lângă Lhasa; el a fost refuzat pentru ca înfăţişarea îi era sărăcăcioasă şi ponosită. Plecând de acolo, dar încă aflându-se pe terenul mănăstirii, a întâlnit o bătrână care i-a dat ideea să ceară să fie primit în Casa Chadrel, şi care l-a asigurat că locul lui era acolo. A făcut după cum i s-a spus, şi după ce a fost admis în mănăstire, el a studiat cu un mare entuziasm. În scurt timp, au devenit evidente calităţile [sale] de mare maestru. El a devenit faimos sub numele de Maestrul Ngawang Thöndrup, şi a slujit foarte mult învăţăturile lui Buddha, atât ca stareţ al mănăstirii Sera Je, cât şi ca unul dintre tutorii Sfinţiei Sale Dalai Lama al Optulea. El a petrecut mult timp în meditaţie într-o peşteră din muntele Gephel de lângă Lhasa, unde a fost construită mai târziu mănăstirea de retragere Gonsar. Atunci când oamenii din Lhasa au văzut noua mănăstire, ei au început să-i spună „Gonsar Rinpoce”, ceea ce în limba tibetană înseamnă „Lama al noii mănăstiri”. Acest nume a rămas în linia de Gonsar Rinpoce până în zilele noastre. Bătrâna care l-a condus pe primul Gonsar Rinpoce la Casa Chadrel din universitatea Sera a ajuns să fie recunoscută drept o emanaţie a Palden Lhamo (Zeiţa mamă protectoare).

Cel de-al patrulea Gonsar Rinpoce, încarnarea precedentă a celei actuale, a studiat tot la mănăstirea Sera. După ce şi-a terminat studiile şi şi-a luat examenele de Gheșe înainte de două zeci şi cinci de ani, el s-a dus în Mongolia şi a devenit unul dintre cei mai mari maeştri buddhişti din această ţară, din vremurile mai recente. Predând acolo timp de mai mult de treizeci de ani şi manifestând deseori puteri supranaturale, el a fost foarte preţuit de către oameni, şi aproape toţi maeştrii contemporani ai Mongoliei, cum ar fi Tsenshab Ngawang Dorje, Tsenshab Ngödub Tsognyi, Geshe Ngawang Nyima, Geshe Senge, Guru Deva Rinpoche, etc. i-au devenit discipoli. El s-a întors în Tibet la începutul revoluţiei bolşevice, unde şi-a continuat activităţile vaste. Părinţii şi fratele mai mare al Sfinţiei Sale Dalai Lama al Paisprezecelea, pe nume Taktser Rinpoche, se numără printre distinşii săi discipoli.

Actualul Gonsar Rinpoce s-a născut în 1949 în Shigatse, Tibet, într-o familie aristocrată despre care se ştie că sunt descendenţii vechilor regi ai Tibetului. Pe atunci, tatăl său era guvernatorul provinciei Tsang din Tibetul de Vest. La vârsta de trei ani, Gonsar Rinpoce a fost recunoscut drept a cincea încarnare din linia Gonsar Rinpoce, lucru confirmat de către Sfinţia Sa Dalai Lama. La vârsta de şase ani, el a întrat în mănăstirea Sera, care era pe atunci a doua mare universitate monastică din Tibet. Încă de la început, el a fost crescut şi instruit sub blânda îngrijire a Venerabilului Gheșe Rabten. Gonsar Rinpoce a primit un număr mare de învăţături şi transmisii de la Sfinţia Sa Dalai Lama şi de la mulţi alţi maeştri, în particular de la Kyabje Trijang Dorje Chang şi Gheșe Rabten Rinpoce.

În 1959, când Tibetul a căzut în faţa regimului comunist chinez, Gonsar Rinpoce a fugit în India împreună cu maestrul său, şi şi-a continuat studiile acolo. Concomitent, el a învăţat limbile engleză şi hindi. În 1969, a început să traducă în limba engleză învăţăturile Buddhiste predate de către maestrul său Gheșe Rabten studenţilor din Occident.

Din 1986, de când Venerabilul Gheșe Rabten a decedat, Gonsar Rinpoce a continuat activităţile maestrului său, după ce şi-a petrecut treizeci şi trei de ani ca cel mai apropiat discipol al acestuia. În prezent, Gonsar Rinpoce este directorul Centrului „Rabten Choeling” din Mont Pèlerin (Elveţia), precum şi al celorlalte centre Rabten din Europa. El predă periodic învăţături, direct în limbile engleză, franceză, germană şi tibetană.

Primul Gonsar Rinpoce a fost renumit pentru învăţăturile sale remarcabil de vaste şi de profunde despre calea dezvoltării minţii până la iluminarea completă. Actualul Gonsar Rinpoce este renumit ca unul dintre foarte puţinii maeştri contemporani capabili să transmită în mod clar şi mişcător toate aspectele învăţăturilor lui Buddha.

INAPOI