Introducere in Buddhism – Gonsar Rinpoche

Această modalitate de a privi lucrurile nu corespunde cu modalitatea noastră obişnuită, spontană, de a vedea lucrurile. Dimpotrivă, credem că sursele, cauzele experienţelor noastre de fericire şi suferinţă sunt undeva în afară. Atunci când experimentăm fericirea şi suferinţa, de obicei punem răspunderea pe altceva, cel mai adesea pe altcineva. Ne gândim că da, am experimentat aceasta din cauza lui (sau a ei), este greşeala lui (sau a ei); sau credem că ţara noastră este cauza experienţelor prin care trecem, sau că este casa în care locuim, sau că problema noastră este în totalitate vina vecinului. Acestea sunt reacţii obişnuite atunci când experimentăm fericirea sau suferinţa. În plus, unele persoane au anumite idei şi consideră că unele forţe invizibile sunt responsabile pentru suferinţele lor; ei îşi imaginează că suferinţa experimentată de ei este provocată de spirite malefice. Pe scurt, ele au o viziune care vede cauzele suferinţelor lor ca fiind în afară. Cele mai multe persoane văd un duşman ca fiind cauza suferinţei lor şi, oricând apare suferinţa, este însoţită de gândul: faptul că trebuie să trec prin această nenorocire este în totalitate vina duşmanului.

În ceea ce priveşte fericirea, avem o părere similară, vedem obiectele exterioare drept cauză a fericirii noastre. Sursa fericirii este fie „el”, fie „ea”, fie o altă ţară, fie banii, fie un obiect pe care îl obţinem, fie o nouă filosofie către care ne orientăm. În asemenea lucruri vedem sursa fericirii noastre. Şi, din nou, unii oameni au nişte idei destul de ciudate şi cred că unele spirite bune sau zânele bune sunt sursa fericirii lor.

Însă toate aceste păreri sunt viziuni care caută în exterior cauzele fericirii şi suferinţei. Nu există nicio îndoială, uneori obiectele exterioare pot fi un factor pentru fericire şi suferinţă. Totuşi, noi le considerăm ca fiind însăşi cauza experienţelor noastre, când, de fapt, nu sunt. Obiectele exterioare, cum ar fi vremea, pot desigur să fie factori declanşatori pentru experienţele noastre, însă adevărata cauză a fericirii şi suferinţei noastre – aşa cum a fost clarificat de către Buddha – nu este în exteriorul minţii noastre ci, dimpotrivă, în interiorul ei.

Factorii exteriori se pot schimba. Un factor care generează fericire la un moment dat poate să se transforme într-un factor care cauzează suferinţă; şi un factor care cauzează suferinţă se poate transforma într-un factor care cauzează fericire. O persoană care este un factor pentru fericirea cuiva poate fi cauză pentru nefericirea altcuiva. Sau persoana care a fost un factor pentru bunăstarea noastră în trecut se poate transforma mai târziu într-un factor pentru suferinţă. Asemenea schimbări apar mereu. Astfel, duşmanii devin prieteni, şi prietenii devin duşmani. Experimentăm deseori aceste lucruri.

Pentru multe persoane din Orient, a mânca ardei iuţi este un factor pentru o experienţă dintre cele mai încântătoare; pentru multe persoane de aici, din Occident, a mânca ardei iuţi este un factor pentru o suferinţă indescriptibilă. Iar pentru unii oameni, a mânca varză murată (Sauerkraut) este o fericire pură, în timp ce pentru alţii nu este deloc aşa.

Pe scurt, aceşti factori exteriori se pot schimba. Până şi obiectele exterioare sacre ca bisericile, statuile fiinţelor sfinte, templele şi aşa mai departe, sunt un factor pentru fericirea şi binele a numeroase fiinţe care au credinţă în aceste obiecte. Contemplarea acestor obiecte le dă acestora o senzaţie de devoţiune, care declanşează în minţile lor starea de bine, şi fericirea. Creştinii au biserici, iar Buddhiştii au temple. Pentru practicanţii devotaţi ai acestor religii, perceperea unor asemenea obiecte declanşează în propriile minţi credinţa şi starea de bine. Însă pentru persoanele care nu au credinţă în religii şi cărora asemenea obiecte s-ar putea să nu le placă – şi sunt multe asemenea persoane în lume – aceste obiecte exterioare nu sunt un factor care duce la fericire, din moment ce vederea unei biserici sau a unui templu declanşează furia, enervarea şi antipatia.