Impermanența – Despre artă și meditație la Timișoara

Impermanența - despre artă și meditație

Venerabilul călugăr Jangchub Phuntsok (Markus Getzner) va veni pentru prima oară în Timișoara anul acesta, an în care orașul este Capitală Europeană a Culturii. La inițiativa studioului Artouching, a fost invitat în dubla sa calitate, pe de-o parte ca artist, absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Viena – secția sculptură, iar pe de altă parte în calitatea sa de călugăr buddhist.

Impermanența este atât tema conferinței cât și tema recurentă în creația artistică a Ven. Jangchub Phuntsok și are rolul de a ne aduce aminte că toate lucrurile sunt trecătoare. Ne invită astfel spre a contempla o zonă subtilă și esențială a spiritului, care este dincolo de naștere sau moarte, dincolo de aparența materială a lucrurilor. 

 

Vineri, 24 Martie

12:00 Facultatea de Arte și Design / Galeria Mansarda

18:30 Studioul Artouching

 

Participarea în cadrul ambelor evenimente este gratuită. Pentru a estima numărul de persoane participate în cadrul evenimentului care va avea loc la studioul Artouching, vă rugăm să vă înscrieți la linkul de mai următor:  https://forms.gle/gRxrvjiF6PUW3cSr6

https://forms.gle/gRxrvjiF6PUW3cSr6

 

Evenimentele vor avea loc în limba engleză și cu traducere în limba română dacă va fi cazul. Menționăm că nu avem o finanțare pentru acest eveniment și că donațiile dumnevoastră sunt binevenite.

 

 

Elemente biografice

Venerabilul călugăr Jangchub Phuntsok (Markus Getzner) s-a născut în 1965 în Bludenz. Între anii 1984 – 1990 a studiat la Academia de Arte Frumoase din Viena. 

 

Din anul 1991 începe să studieze la Centrul de Înalte Studii Tibetane, Rabten Choeling în Elveția sub îndrumarea maestrului tibetan Gonsar Tulku Rinpoce.

 

În 1994, primește legămintele monahale de la maestrul tibetan Kyabje Lati Rinpoce, unul dintre cei mai eminenți maeștrii ai sec. XX-lea din tradiția Geluk.

 

Încurajat de părintele său spiritual Gonsar Tulku Rinpoce, Jangchub Phuntsok nu a renunțat la „cariera” sa de artist, astfel că, din anul 2003 începe să aibe expoziții cu lucrări de-ale sale create împreună cu fratele său Christoph Getzner, restaurator la Catedrala St. Stephen’s din Viena.

Lucrările lor au fost prezentate în Dornbirn, Graz, St. Gallen, Bregenz, ei fiind apreciați și recunoscuți ca artiști contemporani importanți din Austria iar o parte din lucrările lor se găsesc în colecții de artă precum Hypo-Landesbank, Kunsthaus Bregenz, Vorarlberger Illwerke, Vorarlberger Landesmuseum, Tiroler Landesmuseum Ferdinandeum, Kunstmuseum Thurgau CH, Kunstmuseum Liechtenstein Vaduz FL.

La invitația românilor, începând cu anul 2010, a predat anual seminarii pe baza textului Cele treizeci și șapte de practici ale unui bodhisattva compus de Gyelse Thogme Sangpo (1297-1371) la centrul Seeds for Happiness cât de asemenea a ținut și prelegeri în orașe precum București, Cluj, Brașov.

2018 – Sala Filarmonicii, Brașov, introducere în învățătura buddhistă

2018 – Facultatea de Psihologie, Univ. Spiru Haret – despre virtutea răbdării

2019 – Facultatea de Filozofie, București – despre minte, cunoașterea

O selecție a unor expoziții de-ale sale:

2015 Von der Kürze der Dauer, Kunstraum Dornbirn

2012 Figuration. Abstraktion, Kunstmuseum Sochi, RU !Heimspiel”, Kunstmuseum St. Gallen

2011 1+1+1=1 Kulturzentrum bei den Minoriten, Graz

2010 Galerie Feurstein, Feldkirch

2005 Kunstmuseum Thurgau, Kartause Ittingen

2004 Kunsthalle Sankt Gallen

2004 Memento Mori Billboards, Kunsthaus Bregenz

2003 Galerie c.art Prantl&Boch, Dornbirn etc.