Video: „Mintea și funcțiile ei”

La link-ul de mai jos puteți viziona filmarea integrală a conferinței publice “Mintea și funcțiile ei” și relansarea cărții “Comorile Dharmei” alături de Venerabilul Maestru Jampa Lungtok.

Aşa cum unii dintre voi cunoaşteţi, Venerabilul Maestru Jampa l-a înlocuit pe Venerabilul Maestru Gonsar Tulku Rinpoche, care a avut un program de cursuri încărcat în aceea perioada și astfel vocea sa a fost afectată şi trebuie protejată.

Pentru album foto accesați link-ul aici.

P.S. Pentru cei care nu au putut ajunge la conferința publică cu tematica Mintea și funcțiile sale, puteți urmări mai jos, prin sprijinul Olivian înregistrarea conferinței.

ven jampa lungtokJampa Lungtog a avut bucuria de a fi prezent de mai multe ori în România, în calitate de invitat al Centrului Seeds for Happiness, cu susținerea editurii Herald și a Asociației Rabten Compassionate Wisdom. Este una dintre prezențele buddhiste care susțin o continuă predare a învățăturii tibetane în România și în Europa. Absolvent de studii superioare tehnice la Zurich, în 1977 își începe cursurile de limbă tibetană la mănăstirea budistă situată în apropierea lacului Geneva, sub îndrumarea Venerabilului Maestru Geshe Rabten.A desfășurat activități de traducere pentru o seamă de importanți Lama, inclusiv și pentru Sanctitatea sa Dalai Lama, în perioada 1979-1995. În 1981 s-a implicat activ implicat în deschiderea Mănăstirii Budiste: Tashi Rabten din Austria. În prezent, este traducătorul și unul dintre discipolii apropiați ai Venerabilului Maestru Gonsar Tulku Rinpoche.

„Venerabilul JAMPA LUNGTOG este un exemplu special al îmbinării a ce are mai bun de oferit Orientul și Occidentul: o minte foarte lucidă, un discernământ impecabil, o logică de fier, toate înfășurate și oferite cu compasiune, modestie și dorința de a ajuta.”
– Mihai Popa Radu, Centrul Seeds for Happiness

„Venerabilul Jampa Lungtog este un amestec de bunătate și de claritate în gândire, astfel încât orice întâlnire cu el devine memorabilă. ”
– Cotidianul Adevărul


Asociația Rabten Compassionate Wisdom vă invită la doua evenimente deosebite: o conferinţă publică la Univ. Spiru Haret cu tematica „Mintea și funcțiile ei”  şi predări la Centrul Seeds for Happiness cu privire la “Practica meditației analitice și de concentrare”, susținute de Venerabilul Maestru Gonsar Tulku Rinpoche de la Centrul de Înalte Studii Tibetane “Rabten Choeling” din Elveţia.

Program pe scurt:

              Vineri seară 15 aprilie, ora 19:00 – 21:00 Conferință Publică și lansarea noii ediţii a cărții „Comorile Dharmei” în cadrul Univ. Spiru Haret, Str. Ion Ghica, nr. 13, sector 3 (lângă metrou Universitate), cu intrare liberă.

          Sâmbătă – Duminică 16 – 17 aprilie, ora 09:30-18:00 prelegeri publice Centrul Seeds for Happiness, adresa: Str. Fabrica de Chibrituri, nr. 16, sector 4, lângă Parc Carol.

ÎNSCRIERE / invită prietenii şi la eveniment pe Fb de aici. 


Despre tematica conferinței publice de la Univ. Spiru Haret:

poster_conferinta 15 aprilie Gonsar Rinpoche Univ. Spiru Haret
Venerabilul Maestru Gonsar Tulku Rinpoche spune într-una dintre cărțile sale:

„Mintea este cea răspunzătoare de toate activitățile și consecințele lor, atât la nivel individual cât și colectiv, așa cum a spus Maestrul Chandrakirti în Madhyamakavatara:

„Mintea este cea care a produs lumea ființelor vii și lumea care o conține. Se spune că toate ființele, fără excepție, provin din Karma. Dar dacă mintea încetează să mai existe, nici Karma nu va mai fi.”

Astfel că toate lumile „conținătoare” sau, cu alte cuvinte, toate lumile înconjurătoare și locuitorii lor sunt, direct sau indirect, un produs al minții. Mintea aflată sub influența ignoranței și a diferitelor iluzii ne controlează gândurile și acțiunile și dă naștere existenței ciclice a suferinței, pe când mintea eliberată de sub influența iluziilor și a amprentelor lor, împreună cu potențialitățile sale desăvârșite și benefice, înseamnă atingerea stării de iluminare.

Deși există activități fizice, verbale și mentale, sau Karma, în ultima instanță acțiunile minții sunt cele răspunzătoare de toate celelalte activități și consecințele lor. Karma este înfăptuită numai prin implicarea minții, fără de care nici o acțiune, pozitivă sau negativă, nu poate fi dusă la bun sfârșit. Buddha a arătat limpede că principalele cauze ale suferinței și fericirii ființelor nu se găsesc în afara lor, ci în mintea lor.  „

Pe durata conferinței, Venerabilul Gonsar Tulku Rinpoche va prezenta auditoriului un aspect esențial al buddhismului: înţelegerea naturii minţii sau conştiinţei, unica şi cea mai importantă caracteristică a ființelor vii. Prelegerile vor fi susţinute în lb. engleză, cu traducere în lb. română, şi voi fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri.


64289_10151852493383776_647912311_nDetalii despre tematica predărilor de la Centrul Seeds for Happiness: 

„Indiferent dacă este vorba despre meditația analitică sau despre cea de concentrare, pentru a le practica corect, trebuie mai întâi de toate să știm cum să procedăm. Ca atare, este indispensabil să deprindem modul corect de a medita. Neavând încă știința meditației, chiar dacă îi acordăm acesteia un timp îndelungat, ne pierdem vremea şi energiile şi riscăm astfel să tragem concluzia falsă cum că meditația este inutilă, răspândind această idee negativă şi celor din jur.

Ca şi pentru alte activități, este important să studiem mai întâi modul de a proceda şi doar apoi să acţionăm. Pentru a construi o casă, pentru a găti sau a scrie, trebuie mai întâi să învățăm acest lucru. La fel este şi în ceea ce privește meditația. ”  ( Geshe Rabten Rinpoche, Meditaţia şi viaţa cotidiană„, ed. Herald )

Regăsim o multitudine de concepții greșite, care duc la o lipsă de înțelegere cu privire la ce înseamnă meditația. În cadrul predării, Ven. Maestru Gonsar Rinpoche va explica şi clarifica ce este în esență meditația.

Mai multe detalii despre Maestru, în cadrul interviului de mai jos, realizat de Matei Georgescu de la TvH pe durata vizitei Maestrului în perioada 4-6 septembrie 2015. 


Detalii despre invitat:

FOTO ANDREEA ARON - GONSAR-661Gonsar Tulku Rinpoche (n. 1949, în Tibet) a fost timp de 33 de ani discipolul lui Geshe Rabten Rinpoche, cel care, la îndemnul actualului Dalai Lama, a devenit principalul fondator al unei tradiții pure şi complete a Dharmei în Europa. Maestrul Gonsar Rinpoche este unul dintre principalii fondatori ai Centrului de Înalte Studii Tibetane „Rabten Choeling” din Elveţia. Gonsar Rinpoche a studiat îndelung învățăturile lui Buddha şi transmite cunoașterea sa mai departe, atât ascultătorilor occidentali, cât şi celor tibetani, studenților laici şi călugărilor. Venerabilul Maestru oferă cu regularitate învățături direct în limbile franceză, engleză, germană și tibetană.

Născut în 1949 la Shigatse, într-o familie cu descendențe regale, la vârsta de 6 ani se înscrie la Mănăstirea Sera din Lhasa, Tibet, unde evoluează sub îndrumarea Venerabilului Geshe Rabten Rinpoche. Gonsar Tulku Rinpoche a primit învațătura direct de la Dalai Lama și de la alți maeștri consacrați. Citește mai departe aici.


Costuri și înscriere:

  • Conferința publică de  Vineri 15 aprilie, este cu INTRAREA LIBERĂ!
  • Pe durata învățăturilor din week-end, 16-17 aprilie, sugerăm o donație de 150 RON/2 zile sau 80 RON/zi și mai include ceaiul, fructele și alte aperitive din pauze. Persoanele care momentan nu dispun de fonduri necesare donației sugerate (studenți, persoane fără un loc de muncă, șamd.) dar își doresc să participe, sunt încurajați să contacteze organizatorii pentru a beneficia de bursele cu participare gratuită.
  • Program în weekend: 9:30–18:00, cu pauze scurte la intervale regulate de timp… și o pauză lungă pentru masa de prânz. Cei care vor participa la acest eveniment sunt rugați să consulte regulile de comportament.

Pentru mai multe detalii şi înscrieri vă rugăm să ne scrieți la adresa: info@rabten.ro 


Co-organizatori: Universitatea Spiru Haret, editura Herald, Centrul Seeds for Happiness


afis-gonsar rinpoche-2016