Conferință la Brașov: Dobândirea echilibrului mental prin Dharma

Evenimentul aparte la care vă invităm să participaţi va avea loc joi, 7 martie, ora 18:00, în compania de excepție a Ven. Maestru buddhist Markus Getzner, care va susţine pentru prima dată la Brașov o conferinţă publică cu tematica “Dobândirea echilibrului mental prin Dharma”.

Intrarea este liberă şi va avea loc în sala Cinematecii Patria (“sala mica”), de pe Bulevardul 15 noiembrie, numărul 50A, (intrarea este din strada Lucian Blaga, sala se află la etajul 1).

Conferința va fi susținută în lb. engleză, cu traducere în lb. română, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Vom fi prezenţi şi cu stand de carte și de asemenea, vă anunțăm că evenimentul va fi transmis live pe pagina Prietenii Editurii Rabten, începând cu ora 18:00. Partener cultural: Editura Herald.

Înscrierea este opțională, însă utilă pentru buna organizare. Mulțumim!


ACCESEAZĂ FORMULARUL DE ÎNSCRIERE AICI! 

 

Cu toate că intrarea este liberă, ne puteți sprijini în funcție de posibilități prin donații la standul de carte, pentru acoperirea cheltuielilor organizatorice în prezente cât și pentru alte evenimente în pregătire.


Detalii despre tematică

Evenimentul pe care vi-l aducem în atenție la Brașov abordează o temă cheie precum cultivarea echilibrului interior și fericirii, ca sprijin pentru provocările zilnice și pentru a ne construi o viață mai bună. Calea arătată în buddhism are un mesaj universal valabil și este benefică pentru toți cei care aspiră la fericire, indiferent de cultura sau religia căreia aparțin.

Atunci când Buddha Shakyamuni a fost rugat să rezume întreaga sa învăţătură într-o frază, răspunsul său a fost acesta:

„ Practică virtuţile la perfecţiune, abandonează în totalitate tot ceea ce este negativ (dăunător) şi îmblânzeşte-ţi pe deplin mintea! Aceasta este învăţătura mea.”

Îndemnul este unul foarte clar şi fără echivoc: practicarea la perfecţiune – a ceea ce este bun, benefic şi renunţarea graduală și definitivă la a săvârși ceea ce este rău, vătămator.

Pare simplu şi de bun simţ, nu-i aşa? Însă dacă suntem cinstiţi cu noi înşine, vom recunoaşte că a practica virtutea este realizabil pentru oricine cu ceva efort, a o practica însă la un nivel aproape de perfecţiune este totuşi dificil activitatea zilnică, cu ale ei suişuri şi coborâşuri, cu ale ei încercări ce vin împreună cu stres şi diverse probleme.

Totuși, exact astfel de momente sunt cele în care cu greu ne putem abţine de la a reacţiona în mod negativ, dăunător, iar abandonarea totală a acțiunilor de natură vătămătoare ca enervarea, dispreţul, ura ş.a.m.d. este încă departe de atins pentru nivelul nostru.

Astfel, ne punem întrebarea: „Cum reuşim să aplicăm acest îndemn, când viaţa cotidiană pare a fi croită în aşa fel încât să ne împiedice?”

Ne putem simți uneori apăsați de gânduri rele. Care sunt pașii necesari pentru a ne menține mintea curată și liberă de gândurile nedorite, pentru a le spori pe cele bune, sursa bunăstării tuturor?

Cheia rezolvării acestei dileme se regăsește în ultima parte a îndemnului
lui Buddha: ÎMBLÂNZIREA MINŢII. Toate greşelile se ivesc din pricina minţii. Dacă mintea este transformată, pot oare să persiste greşelile?

Mintea este aproape un mister pentru noi, o utilizăm zilnic continuu, însă oare o cunoaştem cu adevărat. Oare știm care este natura ei?

– De ce variază stările mentale, de ce apar dezechilibre interioare şi cum putem obţine echilibrul necesar pentru a fi mulţumiţi şi fericiţi în tot ceea ce întreprindem şi experimentăm de-a lungul vieții?

– Este posibilă stâpânirea şi controlul propriei minţi? Care sunt factorii mentali care influenţează mintea?

Descoperirile în domeniul științei (psihologiei) vin, în cele mai multe cazuri, să confirme ceea ce Buddha a arătat limpede acum 2500 de ani – că principalele cauze ale suferinței și fericirii ființelor nu se regăsesc în afara lor, ci în interiorul lor – în lăcașul minții lor.

Dacă v-aţi pus măcar o dată în viaţă una dintre aceste întrebări, dacă sunteţi curios să aflaţi răspunsul perspectivei buddhiste la acestea, vă recomandăm cu drag să-l ascultaţi şi să solicitați clarificări în cadrul sesiunii de întrebări şi răspunsuri pe distinsul nostru invitat.

Pe durata acestei întâlniri, Ven. Markus va răspunde la întrebările aduse în discuție și ne va împărtăși din cunoașterea sa profundă, ajutându-ne să ne familiarizăm și să descoperim cum să atingem echilbrul interior în viața cotidiană prin controlul minții, izvorul unei fericirii autentice în viața noastră și a celorlați.  Astfel, prin exemplul personal, precum și prin învățăturile sale, vom avea oportunitatea rară să luăm contact cu o minte blândă, ce poartă pecetea unei forțe și a unei clarități luminoase.


Venerabilul Jangchub Phuntsok (Markus Getzner) a primit inițierea ca și călugăr budist în 1994, de la Venerabilul Lati Rinpoche (care a fost unul dintre consilierii filozofici ai Sfinției Sale Dalai Lama). Din 1991 studiază la Centrul de Înalte Studii Tibetane din Elveţia sub îndrumarea Ven. Maestru Gonsar Rinpoche şi a altor Maeştri cu experiență. Vorbește fluent limba tibetană și și-a însușit prin cunoaștere și practică, multe aspecte esențiale din buddhism.

Venerabilul Markus este o persoană modestă, cu multă determinare pe calea spirituală, înzestrat cu compasiune și înțelepciune, rodul a multor ani de studiu și practică. Învățăturile sale sunt transmise cu claritate, sinceritate, atenție la detalii și cu grijă față de ascultătorii săi. Este blând,  binevoitor, iar atitudinea lui senină și calmă transmite liniștea de care avem nevoie pentru a înțelege și aprofunda cu răbdare și interes învățăturile de antrenare a minții regăsite în Învățăturile vaste și profunde ale lui Buddha.


Afișul oficial al evenimentului. Mulțumim partenerilor și colaboratorilor noștri!