Cultivarea compasiunii (karuna ), a prieteniei și a iubirii binevoitoare (maitri)

Evenimentul aparte la care vă invităm să participaţi va avea loc vineri seară, 8 martie, ora 19:00, în compania de excepție a Ven. Maestru buddhist Markus Getzner, care va susţine o conferinţă publică cu tematica Cultivarea compasiunii (karuṇā ), a prieteniei și a iubirii binevoitoare (maitrī)”.

Intrarea este liberă şi va avea loc în sala Studio a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti (zona Universitate, intrarea din strada Doamnei nr. 13). Evenimentul este organizat cu sprijinul binevoitor al dlui Prof. Univ. Matei Georgescu și al Ed. Herald.

Conferința va fi susținută în lb. engleză, cu traducere în lb. română, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Vom fi prezenţi şi cu stand de carte și de asemenea, vă anunțăm că evenimentul va fi transmis live pe pagina Prietenii Editurii Rabten, începând cu ora 19:00.

ACCESEAZĂ FORMULARUL DE ÎNSCRIERE DE AICI!

Cu toate că intrarea este liberă, ne puteți sprijini în funcție de posibilități prin donații la standul de carte, spre acoperirea cheltuielilor organizatorice în prezent cât și pentru alte evenimente în pregătire.

Vă reamintim că invitatul nostru va susţine în continuarea conferinţei, învăţături şi în weekend-ul 9-10 martie, la Centrul Seeds for Happiness, despre Cum să integrăm practica unui Bodhisattva în viaţa cotidiană. 


Pentru mai multe amănunte cu privire la invitat şi tematică, puteți citiți în josul paginii. Înscrierea prealabilă la conferință este opțională, însă utilă pentru buna organizare! Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag!


Detalii despre tematică

Dacă am încerca să definim buddhismul printr-un singur cuvânt, una dintre variante ar fi, cu siguranță: compasiune.

– Cum putem să cultivăm această virtute fără seamăn și să o menținem în relație cu ceilalți în viața de zi cu zi? Cum să procedăm mai ales în situațiile provocatoare când cineva ne va pune răbdarea la încercare?

Compasiunea nu este doar un simplu sentiment de milă și o preocupare față de persoanele suferinde, ci este o determinare activ susținută și pusă în practică pentru a face tot posibilul în alinarea durerii persoanelor aflate în suferință. Un exemplu de iubire altruistă (necondiționată) și compasiune este mama, dispusă mai mereu, fără ezitare, să aline suferința copiilor săi și să le ofere fericire.

O mamă va pune de cele mai multe ori nevoile copiilor săi pe primul loc și devine astfel o întruchipare universală a bunătății și iubirii necondiționate.

– Cum să învățăm din acest exemplu pentru a trata egal toate ființele similar cu iubirea și blândețea unei mame, fără o atitudine părtinitoare, ce separă oameni în trei mari categori: prieteni, dușmani sau străini?

  • Putem distinge între atașament bazat pe dorință și iubire pură? 
  • Cum să tratăm ființele cu mai multă prietenie, blândețe și iubire necondiționată de comportamentul lor față de noi?
  • De ce este important să sporim aceste virtuți universale și să diminuăm egoismul, invidia și semeția peste măsură ce au tendința să disprețuiască pe alții în loc să îi iubească? 

În ultimii ani s-au efectuat multe studii științifice care susţin că dezvoltarea compasiunii şi iubirii binevoitoare are și un impact pozitiv asupra sănătăţii noastre fizice şi emoţionale. Un comportament marcat de compasiune și iubire faţă de ceilalţi contribuie la sănătate, iar ajutorarea celorlalţi ne induce o stare de fericire, ne poate calma mintea şi reduce depresiile. La polul opus, comportamente negative, precum ura, invidia și dușmănia stau la baza multor boli și neliniști interioare. 

Ştim cu toţii cât de mult apreciem să fim trataţi bine de către alţii. Tot aşa, ar trebui să înţelegem că şi alţii apreciază în aceeaşi măsură dacă noi îi tratăm bine.

Când iubirea pentru ceilalţi devine puternică, preţuirea de sine, ura şi lăcomia dispar. Toate conflictele între oameni, sunt rezolvate imediat ce preţuirea de sine este înlocuită de iubirea faţă de ceilalţi. Iată de ce iubirea pentru ceilalţi este sursa bunăstării individuale şi colective.

– Putem diminua această dorinţă îngustă și atitudine egoistă centrată doar pe propria persoană de a obţine fericirea şi de a evita suferinţa?

Toate fiinţele vor să fie fericite şi să nu sufere. Dragostea, iubirea care vrea fericirea tuturor şi compasiunea care doreşte îndepărtarea suferinţelor lor sunt calităţi fundamentale ale învățăturii lui Buddha.

Deținem cu toţii potenţialul de a manifesta compasiunea și iubirea, însă aceste posibilități mentale sunt, de cele mai multe ori, încă imperfecte și impure la nivelul nostru.

Aceste potențialități pozitive sunt slab dezvoltate și depind în întregime de împrejurări: putem, de exemplu, să compătimim pe cineva care se află într‐o situaţie dificilă; atitudinea aceasta este deja de o mare valoare chiar dacă nu durează decât o clipă trecătoare. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor ea este restrânsă şi se limitează la o singură categorie de fiinţe.

Când compătimim foarte tare pe cineva care e sărac sau bolnav şi se află într‐o situaţie disperată, arătându‐i multă dragoste, această atitudine e nobilă. Dacă însă persoana respectivă nu se mai află în aceeaşi situaţie, îi merge bine sau chiar mai bine decât nouă, atunci bunătatea iubitoare dispare şi poate fi înlocuită de invidie față de acea persoană.

De aceea compasiunea şi bunătatea noastră iubitoare nu sunt nici profunde, nici stabile. Ele depind de anumite condiţii: situaţia noastră trebuie să fie mai bună decât a celorlalţi, sau celelalte fiinţe să se afle în condiţii mai dificile decât ale noastre. Aparenţele joacă un rol important. În acest caz ia naştere compasiunea efemeră.

  • Cum să dezvoltăm o compasiune ce izvorește din înțelepciune și nu din emoții trecătoare și superficiale?   
  • Putem depăși limita înțelegerii doar intelectuale a acestor virtuți și în cele din urmă să întrupăm aceste calități în toată plenitudinea lor?
  • Întrebări și reflecții provocatoare, nu-i așa?! Prin înțelegerea relației apropiate ce o împărtășim cu toate ființele și cât de mult depinde fericirea noastră de binefacerile constante primite din partea altora, o atitudine de prietenie adevărată, bunăvoință, apreciere și recunoștință față de ceilalți, sunt calități firești ce vor apărea în mod spontan, iar invidia și ura nu vor avea loc să se mai manifeste.

Pe durata acestei întâlniri, Ven. Markus va răspunde la întrebările aduse în discuție și ne va împărtăși din cunoașterea sa profundă, ajutându-ne să ne familiarizăm și să descoperim potențialul infinit al compasiunii și iubirii, izvorul unei fericirii autentice în viața noastră. Astfel, prin exemplul personal, precum și prin învățăturile sale, vom avea oportunitatea rară să luăm contact cu o minte blândă, ce poartă pecetea unei forțe și a unei clarități luminoase.


Venerabilul Jangchub Phuntsok (Markus Getzner) a primit inițierea ca și călugăr budist în 1994, de la Venerabilul Lati Rinpoche (care a fost unul dintre consilierii filozofici ai Sfinției Sale Dalai Lama). Din 1991 studiază la Centrul de Înalte Studii Tibetane din Elveţia sub îndrumarea Ven. Maestru Gonsar Rinpoche şi a altor Maeştri cu experiență. Vorbește fluent limba tibetană și și-a însușit prin cunoaștere și practică, multe aspecte esențiale din buddhism.

Venerabilul Markus este o persoană modestă, cu multă determinare pe calea spirituală, înzestrat cu compasiune și înțelepciune, rodul a multor ani de studiu și practică. Învățăturile sale sunt transmise cu claritate, sinceritate, atenție la detalii și cu grijă față de ascultătorii săi. Este blând,  binevoitor, iar atitudinea lui senină și calmă transmite liniștea de care avem nevoie pentru a înțelege și aprofunda cu răbdare și interes învățăturile de antrenare a minții regăsite în Învățăturile vaste și profunde ale lui Buddha.


Afișul oficial al evenimentului. Mulțumim partenerilor și colaboratorilor noștri!