Conferință la Brașov – Gândirea științifică occidentală și tradiția buddhistă

Asociaţia Prietenii Editurii Rabten are onoarea să vă invite luni seară 22 octombrie, între orele 18:30 și 20:30, la o conferinţă publică cu titlul “Gândirea științifică occidentală și tradiția buddhistă” în compania de excepție a Maestrului Jampa Lungtog, călugăr buddhist de la Centrul de Înalte Studii Tibetane Rabten Choeling din Elveţia.

Evenimentul va avea loc în sala „Patria” a Filarmonicii Brașov de pe Bulevardul 15 Noiembrie, nr. 50A, iar intrarea este liberă. Evenimentul este organizat cu sprijinul Centrului Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, reprezentat de prof. univ. dr. Adrian Lăcătuș.

Conferința va fi susținută în lb. engleză, cu traducere în lb. română, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Vom fi prezenţi şi cu stand de carte și de asemenea, vă anunțăm că evenimentul va fi transmis live pe pagina Prietenii Editurii Rabten, începând cu ora 18:30.


Înscrierea prealabilă la conferință este opțională, însă utilă pentru buna organizare.
              ACCESEAZĂ FORMULARUL DE ÎNSCRIERE ONLINE AICI


Prin acest eveniment multicultural ne propunem să creăm o punte de legătură între gândirea științifică occidentală, bazată pe obiectivitate, și cea a tradiției buddhiste, bazată atât pe logică, cât și pe un proces profund de contemplare, pentru a înțelege mai bine realitatea ce ne înconjoară și cum pe baza acestei înțelegeri putem trăi o viață cu rost și dobândi o fericire durabilă.

Omul modern se raportează la lumea înconjurătoare şi la experienţe prin prisma unui tip de înţelegere pe care l-a adus cu sine evoluţia ştiinţei din ultimele decenii. Încercarea de a înţelege lumea și fenomenele din jur începe încă din anii fragezi ai copilăriei, însă mai târziu, prin intermediul educaţiei şi studiului, se transformă într-o gândire bazată în mare parte pe ştiinţele naturale. Această căutare  este și una din temele principale ale multor filosofii și religii.

– Există un miez fundamental comun între știința occidentată și tradiția buddhistă?
– Legile naturii exclud miracolele nemăsurabile dincolo de materie?
– Cum putem să ne îmbunătățim calitatea vieții și cum să ne lărgim spectrul cunoașterii apelând la știință și spiritualitate?

– Care este scopul existenței? Există o menire mai înaltă în această vastă manifestare sau totul este aleatoriu conform teoriei Big Bang?
– Poate știința să ofere o explicație completă, exclusiv naturală, pentru credințele morale și religioase?
– Există argumente științifice solide în favoarea existenței unor legi morale universale precum legea karmei, a cauzei și efectului, după care să ne ghidăm viața?  

Deşi aparent opuse ca abordare, printr-o analiză mai profundă, ştiinţele şi filosofiile acestei lumi recurg deseori una la uneltele celeilalte pentru a putea explica sau descrie realitatea în care trăim.

În culturile orientale se poate observa uneori mai lesne această întrepătrundere, iar tradiția buddhistă este un exemplu elocvent în acest sens, abordând cunoașterea la intersecția dintre gândirea filosofică și cea ştiinţifică.

Putem considera că tradiția buddhistă diferă de știință, aceasta din urmă mizând pe raţionamente, măsurători, evaluări, failibilism, și multe altele, iar Învățăturile lui Buddha axându-se mai mult pe sondările gândirii contemplative.


În cadrul acestui curs Ven. Maestru Jampa Lungtok va răspunde întrebărilor aduse în discuție și va împărtăși din cunoștințele sale vaste cu privire la știința occidentală și cum prin cunoașterea dobândită pe baza Învățăturilor lui Buddha, putem cultiva calități pentru a trăi cu sens, contribuind astfel la o veritabilă transformare spirituală și la o fericire trainică pentru noi și ceilalți.


Pentru a discuta despre asemănările şi diferenţele procedeelor de
analiză şi cunoaştere ale gândirii ştiinţifice occidentale şi ale gândirii filosofice tibetane l-am invitat pentru a răspunde întrebărilor cadru pe unul dintre puţinii oameni care le întrupează simultan pe ambele.

Distinsul Maestru călugăr buddhist Jampa Lungtog (Helmut Gassner) este născut în 1954 în Austria, la Bregenz, și beneficiază de o educaţie occidentală până la vârsta de 23 de ani când se dedică studiului Dharmei, devenind călugăr practicant al buddhismului tibetan.

La scurt timp după absolvirea studiilor superioare tehnice la prestigioasa Universitate ETH Zürich, a fost timp de 15 ani primul traducător în limba germană al Sfinţiei Sale Dalai Lama şi a continuat să traducă pentru mari maeştri precum Gheşe Rabten Rinpoche şi Gonsar Tulku Rinpoche fiind şi unul dintre discipolii lor apropiaţi. În prezent este directorul spiritual al mănăstirii Tashi Rabten din Austria.

A susținut prelegeri la universități de renume din Europa (Austria, Germania, Elvetia, Franța, etc.), întreținând o legătura constantă cu mediul academic.

Această conferinţă vine ca o continuare a discuţiei începute anul trecut, când distinsul maestru Gonsar Tulku Rinpoce a tinut o prelegere în Aula Magna a Universităţii Transilvania, introdus de profesorii Ștefan Ungurean şi Adrian Lăcătuş, de la Universitatea Transilvania.

„Venerabilul Jampa Lungtok este un exemplu special al îmbinării a ce are mai bun de oferit Orientul și Occidentul: o minte foarte lucidă, un discernământ impecabil, o logică de fier, toate înfășurate și oferite cu compasiune, modestie și dorința de a ajuta.” (Mihai Popa Radu, fondator Centrul Seeds for Happiness)

„Venerabilul Jampa Lungtok este un amestec de bunătate și de claritate în gândire, astfel încât orice întâlnire cu el devine memorabilă. ” (Cotidianul Adevărul)

Mai multe detalii despre invitat, în cadrul interviului de mai jos, realizat de către dl.  Prof. Matei Georgescu în cadrul televiziunii TVh, în luna mai 2015.


Afișul oficial al evenimentului. Mulțumim partenerilor și colaboratorilor noștri!

Vă mulţumim mult şi sperăm să ne vedem cu bine la conferinţă!