“Viața, moartea și renașterea” – învățături și explicații detaliate

Vă invităm în perioada 20 octombrie – 21 octombrie la un nou curs pe perioada weekendului la Centrul Seeds for Happiness cu tematica “Viața, moartea și renașterea”, prelegeri deschise susținute de călugărul buddhist Gelong Jampa Lungtok, în grija căruia se află centrul Tashi Rabten, unica mănăstire buddhistă din Austria.

Vizita Maestrului la București începe cu o prelegere publică, vineri seară, 19 octombrie, ora 19:00, la Univ. Spiru Haret cu tematica “Știința minții și cultivarea virtuților”. Conferința va avea loc în  sala Studio a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti (zona Universitate, intrarea din str. Doamnei nr. 13), iar intrarea este liberă.

După învățăturile acordate la București, Venerabilul Jampa este invitat să predea și în alte centre universitare precum la Brașov, Iași și Cluj, vezi info la noi pe site, rubrica evenimente în curs.


 Înscrierea prealabilă la conferință este opțională, însă utilă pentru buna organizare!
ACCESEAZĂ FORMULARUL DE ÎNSCRIERE ONLINE AICI


O temă mereu actuală, moartea este comună tuturor religiilor și filosofiilor, iar mai toți marii înțelepți ai acestei lumi au contemplat la inevitabilitatea morții, apoi, pătrunși de acest adevăr au depus eforturi considerabile pentru a valorifica viața într-un mod cât mai pozitiv, dobândind realizări spirituale importante.

Știm că viața pe care o avem este prețioasă prin simplul fapt că este scurtă și trecătoare, iar mai devreme sau mai târziu cu toții ne vom confrunta cu moartea și de acest fenomen cert, din păcate, nici cei mai buni doctori din lume nu ne pot proteja.

– Cum putem prin conștientizarea momentului inevitabil al morții să ne valorificăm viața, să prioritizăm ce este esențial și să evităm a ne irosi timpul prețios pe care încă îl avem la dispoziție?

Suntem atât de prinși de tumultul vieții, încât tratăm superficial moartea, uităm că ni se va întâmpla și nouă. Multora nu le place să se gândească la moarte, pentru că ceea ce nu cunosc îi sperie. Azi suntem în viață, însă mâine poate să ne fie ultima zi pe pământ… așa cum însuși Buddha a înțeles, omul se va întâlni inevitabil pe parcursul vieții cu boala, îmbătrânirea și moartea.

Pe durata evenimentului, vom putea cugeta și afla răspunsuri la întrebările – cadru de mai jos sub semnul cărora va sta dialogul la care sunteţi invitaţi să luaţi parte:

– Cum să trăim și să valorificăm fiecare zi ca şi cum ar putea fi ultima?
– Care sunt etapele prin care o persoană trece înainte de a muri și după?

– Ce urmează „dincolo”? Există viață după moarte? Dacă da, atunci ce continuă? Cum și de ce vom renaște într-o altă existență?
– Ce determină destinul vieții noastre următoare?
– Care sunt beneficiile acestor reflecții? Putem scăpa de teama iminientă a morții?
– Cum să ne schimbăm felul de a ne raporta la realitate și pe baza acestor reflecții să ne îmbunătățim relațiile cu cei din jur?

Buddha în nemărginita lui compasiune și înțelepciune a lăsat Învățături valoroase și precise cu privire la procesul morții, pentru ca noi să putem conștientiza și să ne pregătim deja din timpul vieții pentru moarte și ce urmează mai departe.

Uitând să reflectăm la trecerea rapidă a vieții apare riscul să ne pierdem în activități banale, să nu ținem cont de consecințele faptelor noastre și chiar să ne pierdem entuziasmul pentru ce contează cu adevărat. Cu toate că dispunem de un potențial nelimitat de dezvoltare spirituală, acaparați uneori de confuzie sau neînțelegeri cu ceilalți, inerție și nepăsare, ne lipsește efortul susținut și energia de a ne angaja în acțiuni pozitive și astfel se întâmplă să amânăm de pe o zi pe alta împlinirea aspirațiilor noastre înalte, până poate deveni prea târziu.

Asemenea piedici sunt ușor eliminate dacă reflectăm corect la prețioasa existență umană ce o posedăm, scurgerea timpului și moarte.

Aceste reflecții tratate cu seriozitate ne pot stimula mintea și ne vor asigura dezvoltarea înțelepciunii și reușitei în viață, evitând comportamentele negative și implicându-ne cu bucurie în acțiuni pozitive. Cugetând astfel, stări negative ale minții precum îngâmfarea, ura și invidia față de alte persoane se vor diminua și vor fi înlocuite de modestie, grijă, iubire și compasiune reală față de semenii noștri.

Conștientizând că și ceilalți sunt supuși în mod inevitabil procesului morții ne vom spori empatia și ne vom simți mai apropiați de celelalte ființe, respectul și prietenia față de oameni va spori, iar animozitățile vor fi reduse considerabil. De aceea Buddha a spus:

“Dintre toate urmele pe care le lasă animalele, cea a elefantului e cea mai mare… dintre toate conștientizările, atenția asupra morții și impermanenței este cea mai folositoare.”

Teama  survenită în urma acestor reflecții este necesară. De exemplu, ne putem îngrijora că după ce vom muri vom lăsa în urmă bogățiile, ne vom despărți de cei dragi, șamd. , însă teama care ia naștere dintr-o contemplație matură asupra morții este mult mai profundă și se referă la grija de a nu irosi oportunitatea prețioasă pentru a înfăptui binele și a ne asigura un destin fericit pe mai departe.

Vă invităm așadar la acest eveniment aparte, pentru a descoperi cum doar această conștientizare a morții, ne va orienta viața spre adoptarea unei atitudini corecte de gândire și comportament în viața de zi cu zi pentru a trăi în pace cu sine și ceilalți.


Reflecții și întrebări provocatoare, nu?

În cadrul acestui curs Ven. Jampa Lungtok va răspunde întrebărilor aduse în discuție și va împărtăși din cunoștințele sale vaste cu privire la moarte și cum prin înțelegerea impermanenței vieții, putem trăi cu sens, contribuind astfel la o veritabilă transformare spirituală și la o fericire trainică pentru noi și ceilalți, atât în această viață cât și în următoarele care vor urma.

Prelegerile se vor ține în lb. engleză, cu traducere în lb. română, urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Vom fi prezenți la eveniment și un stand de carte dedicat tematicii.


Jampa Lungtok (Helmut Gassner) a avut bucuria de a fi prezent de mai multe ori în România și este una dintre prezențele buddhiste care susțin o continuă predare a Învățăturii buddhiste în România și în Europa. Absolvent de studii superioare tehnice la ETH Zurich, în 1977,  își începe cursurile de limbă tibetană și Dharma la mănăstirea budistă Rabten Choeling din Elveția, situată în apropierea lacului Geneva sub îndrumarea Venerabilului Maestru Geshe Rabten Rinpoche, care a sărbătorit recent deja 40 de ani de la înfințare.

A desfășurat activități de traducere pentru o seamă de importanți Lama, inclusiv și pentru Sanctitatea Sa Dalai Lama, în perioada 1979-1995. În 1981 s-a implicat activ în deschiderea mănăstirii budiste Tashi Rabten din Austria. În prezent, este traducătorul și unul dintre discipolii apropiați ai Venerabilului Maestru Gonsar Tulku Rinpoche.

„Venerabilul Jampa Lungtok este un exemplu special al îmbinării a ce are mai bun de oferit Orientul și Occidentul: o minte foarte lucidă, un discernământ impecabil, o logică de fier, toate înfășurate și oferite cu compasiune, modestie și dorința de a ajuta.” (Mihai Popa Radu, fondator Centrul Seeds for Happiness)

„Venerabilul Champa Lungtok este un amestec de bunătate și de claritate în gândire, astfel încât orice întâlnire cu el devine memorabilă. ” (Cotidianul Adevărul)

Mai multe detalii despre invitat, în cadrul interviului de mai jos, realizat de către dl. Prof. Matei Georgescu în cadrul televiziunii TVh, în luna mai 2015.


Costuri și înscriere:

ACCESEAZĂ FORMULARUL DE ÎNSCRIERE ONLINE AICI

  • Conferința publică de Vineri, 19 octombrie, este cu INTRAREA LIBERĂ!
  • Pe durata învățăturilor din week-end, 20 octombrie – 21 octombrie, pentru a acoperi cheltuielile organizatorice, sugerăm o donație de 130 RON/2 zile sau 70 RON/zi și mai include ceaiul, apa, fructele și alte ronțăieli din pauze.
  • Persoanele care momentan nu dispun de fonduri necesare donației sugerate (studenți, persoane fără un loc de muncă, șamd.) dar își doresc să participe, sunt încurajați să contacteze organizatorii pentru a beneficia de bursele cu participare gratuită.
  • Program în weekend: 9:30–17:30, cu pauze scurte la intervale regulate de timp… și o pauză lungă pentru masa de prânz. Cei care vor participa la acest eveniment sunt rugați să consulte regulile de comportament.  Adresa este: Fabrica de Chibrituri nr. 16, Sect 4.

    Afișul oficial al evenimentelor de la BucureștiVă mulțumim și sperăm să ne vedem la eveniment!

       

Pentru mai multe detalii şi înscrieri vă rugăm să ne scrieți la adresa: info@rabten.ro